Akár öt évet is kaphat az elszólásért

Börtönben a politikus: krumplinak nevezte a miniszterelnököt

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy politikust, miután élő rádióadásban krumplinak nevezte a zambiai miniszterelnököt. A képviselő azt állítja, félreértették a szavait, ő senkit nem sértegetett.

2014.01.09 08:29ma.hu

Akár öt év börtön is várhat egy zambiai vezető politikusra, mivel egy élő rádióadásban lekrumplizta az ország első emberét. Frank Bwalya a miniszterelnökre a "Chumbu Mushololwa" kifejezést használta, ami egy édes fajtájú burgonya helyi elnevezése, és az olyan emberekre szokták használni, akik nem hajlandók megfogadni a tanácsokat. A politikust a rendőrség azonnal letartóztatta és Michael Sata megrágalmazása miatt eljárást indítottak ellene - számolt be a Daily Mirror.

Fotó: freedigitalphotos.net

Bwalya, az egykori katolikus pap, tagadta a sértést és azt állítja, hogy a szövegkörnyezetből kiragadott kifejezés jelentőségét eltúlozzák. "Abban a rádióműsorban erősen kritizáltam az elnök vezetési stílusát. Egy elgörbült édesburgonyának neveztem, amit nem lehet kiegyenesíteni" - magyarázkodott, bár kérdés, hogy ez javít-e a helyzetén. "Ez egy általánosan használt kifejezés, nem pedig sértés. "Ez az olyan emberek hozzáállását jellemzi, akik nem akarják, hogy tanácsokat adjanak nekik, nem akarják, hogy javaslatokkal álljon elő valaki" - fűzte hozzá.

A képviselőt egyelőre szabadlábra helyezték, de január 21-én bíróság elé kell állnia a kijelentése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.