Nem dalba való a katasztrófa

A NASA kiakadt Beyoncé legújabb lemezén

A NASA közleményben reagált a Challenger űrrepülőgép katasztrófájának dalban való megörökítésére.

2014.01.02 07:30MTI

Soha nem szabad trivializálni a Challenger 1986-ban bekövetkezett katasztrófáját - hangsúlyozta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA reagálva arra, hogy Beyoncé felhasználta az amerikai űrrepülőgép katasztrófájáról annak idején készült hangfelvételt december elején piacra dobott legújabb lemezén.

"A Challenger balesete fontos része történelmünknek, tragikus emlékeztető arra, hogy az űrkutatás kockázatos vállalkozás, amelyet soha nem szabad nyilvánvalónak venni. A NASA minden nap azon dolgozik, hogy ápolja elvesztett űrhajósainak örökségét" - hangsúlyozta Lauren B. Worley, a NASA sajtótitkára kedden kiadott közleményében.

A NASA történelmének legsúlyosabb szerencsétlensége volt a Challenges és hét ausztronautájának elvesztése.

A Beyoncé című album XO száma az amerikai űrkutatási hivatal egyik szóvivőjének hangjával kezdődik, amint nyilvánosságra hozza a részleteket a Challenger űrrepülőgép 1986-ban történt katasztrófájáról. A popdíva emiatt több bírálatot kapott az amerikai médiában.

June Scobee Rodgers, Dick Scobeenak, a Challenger parancsnokának az özvegye az ABC televízióban kijelentette: csalódást okozott neki az, hogy "egy érzelmileg ilyen nehéz pillanat" felvételeit felhasználták egy popslágerben. Clayton Anderson, a NASA korábbi űrhajósa "teljesen érzéketlennek" nevezte azt, hogy a hangfelvételt beépítették egy dalba.

Beyoncé kedden közleményben utasította vissza a vádakat. "Az XO című dalt azzal a szándékkal vettük fel, hogy segítsük begyógyítani azoknak a sebeit, akik elvesztették a szeretteiket a tragédiában. Együtt érzek a Challenger katasztrófája áldozatainak családjaival" - hangsúlyozta az amerikai popdíva.

A hangfelvétel felhasználása azt a célt szolgálta, hogy "emlékeztessen minket arra, történhetnek váratlan dolgok, ezért szeretni és méltányolni kell minden egyes percet, amelyet azokkal tölthetünk, akik a legtöbbet jelentenek számunkra" - magyarázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.