17 éves "oktatótól" vett leckéket az X-Faktoros

Jogsija még nincs, de már vezetésből korrepetálta Antal Timit a bajnok

A KRESZ-vizsgát már letette, deAntal Timi eddig túlságosan félt a közúti forgalomtól, semmint egyedül kimerészkedjen az utakra. Most különleges tanárra akadt egy 17 éves fiú személyében - akinek ráadásul még jogsija sincs.

Antal Timi kimerészkedik a forgalomba képgaléria

2013.12.09 11:29ma.hu

Nem bízta a véletlenre Antal Timi: igazi őstehetséget választott vezetési technikájának és KRESZ-alapismereteinek csiszolására. Ficza Fecó, a 17 éves autóversenyző lett az énekesnő mentora. Egy aprócska szépséghiba van csak a dologban: a bajnoknak nincs még jogsija. Ám van egy óriási előnye Timivel szemben, aki a vizsgái dacára eddig mégsem merészkedett közútra: ötévesen már gokartozott, 14 éves korára háromszoros gyorsasági magyar bajnok volt, aki nemrégiben az ETCC dobogójára állhatott, jövőre pedig egy futurisztikus Seat Leon versenygéppel rója majd a köröket Európa legjobbjai között.

Nekem szerencsére minden vizsgám elsőre sikerült, nagyon gyorsan túl lettem az egészen, azóta mégsem vezettem közúton. A KRESZ ment a legkönnyebben, nagyon megkönnyítette a dolgom, hogy online tanfolyamon végeztem” – mondta az énekesnő. „Nincs még elég rutinom, hogy a forgalomba, ne adj’ Isten, versenypályára merészkedjek. Nagy élmény volt, hogy megmutatta Fecó a jövő évi autóját, még szerencse, hogy csak kiállítva néztük meg, mert én nem merném vezetni, az biztos! Viszont Fecónak még nincs jogsija, úgyhogy a dolog döntetlen!” – kacsintott széles mosollyal.

Versenyengedélye viszont gyerekkora óta van a fiatal pilótának, aki előbb gokartban szerzett éveken át bajnoki címet, majd a gyorsasági szakágban került az élre Magyarországon. Idén pedig az ETCC, a Túraautó Európa Bajnokság brnói futamának első helyét szerezte meg a Zengő Junior csapatának színeiben. Fecó most végre elérte a korhatárt, hogy úrvezetőit is szerezzen, és úgy döntött, nem ül iskolapadba, hanem számítógépen sajátítja el a közlekedés szabályait, webjogsit szerez.

Fotó: Webjogsi (A galériához KATT a képre!)

Teljesen más lesz a forgalomban vezetnem, mint amihez eddig hozzászoktam. Nagyon le kell lassulnom, át kell kapcsolnom magam egy másik üzemmódba, mert a közlekedés nem a versenyről szól. A zárt pályán az a cél, hogy megelőzzem, aki előttem autózik, és ez az ösztön annyira bennem van, hogy nem lesz egyszerű legyőznöm” – nevetett a fiatal bajnok.

A másik, ami furcsa lesz, hogy eddig több száz lóerős versenyautókkal mentem, és ahhoz képest bármelyik tanulóautó nagyon lomha. De előbb még le kell vizsgáznom KRESZ-ből, és nagyon tetszett a lehetőség, hogy interneten tanuljak. Nekem ez nagy könnyebbség, mert magam osztom be az időmet, akkor tanulok, amikor ráérek, és nem kell tantermi órákra járnom.

Azt vettem észre, hogy így sokkal hamarabb megjegyzem a szabályokat is, mert interaktív a tananyag és könnyen megragad. A vizsgát úgyis számítógépen kell letennie mindenkinek, ezért szerintem előny, hogy már eleve az internet segítségével készülök. Nagyon várom már, hogy megszerezzem a jogsit!
” – tett hozzá Fecó.

A fiatal bajnok jelenleg Szekszárdon tanul, és szeretne a jövőben is teljes erejével a versenyzésre koncentrálni. Eddigi eredményei alapján számíthatunk tőle még néhány kellemes meglepetésre az autósportban, és joggal reménykedhetünk, hogy magyarként minél többször lép a nemzetközi futamok dobogójára. Pár hónap múlva pedig webjogsival a zsebében már a közutakon is rutint szerez Fecó. Addigra talán Antal Timi is volán mögé merészkedik, és folytathatják a tapasztalatcserét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.