Kampányfilmekben mutatják be a veszélyeket

Hülyére vette a Halálbrigád a baleseti statisztikákat

Viccesre vette egy magát Halálbrigádnak nevező csoport a baleseti statisztikák szerint egyre növekvő veszélyforrást, a mobiltelefonálást: az animációk már-már komikusak is lehetnének - ha tényleg csak mese lenne.

2013.11.20 07:30Sedró Ágnes

A vezetés közbeni mobiltelefon-használat veszélyeire figyelmeztetett egy osztrák közlekedési klub, amelyre válaszként egy magát Halálbrigádnak (Death Corporation) nevező fiktív szervezet máris 3 perces kisfilmekkel válaszolt: South Park stílusban mutatják be, valójában mennyire veszélyes is, ha vezetés közben telefonálunk, SMS-ezünk vagy még meredekebb dolgokat művelünk a mobiltelefonunkkal. A statisztikák szerint ugyanis az osztrák utakon a balesetek leggyakrabban a mobiltelefon-használatra vezethetők vissza, bármi másnál 4-5-ször nagyobb volt az olyan balesetek aránya, ahol a sofőr menet közben beszélt - a chatelés vagy az e-mail írása pedig még veszélyesebb.

Fotó: YouTube

A VCÖ közlekedési klub kimutatásai szerint a sérüléssel járó balesetek között 2013 első felében minden harmadikat a sofőr figyelmének elvonása okozta, és bár a legtöbben tisztában vannak a kockázattal, minden ötödik elismerte, hogy szokott szöveges üzeneteket írni vezetés közben, olvasni pedig háromból egy szokta a beérkező üzenetet. Megdöbbentő adat, hogy nyolcszor gyakrabban okoz balesetet a mobilhasználat, mint az ittas vezetés!

Ezekre az adatokra válaszolt a "Vezess óvatosabban, ahelyett, hogy az életeddel fizetnél" sorozattal a VCÖ, amikor a kitalált Death Corporation mindennapjait animációs videón adta ki: a vállalat célja, hogy minél több halált generáljon, és akármilyen módszer merül is fel, mindig kiderül, hogy a mobiltelefon a tuti megoldás, azzal biztosra mehetnek: "még több mobil, még több autó, még több halál" - mondja a vállalatvezető, miközben kaján vigyorral dörzsölgeti a tenyerét. A videók a legnagyobb megosztóoldalon láthatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.