Biztos, ami biztos

Hollywoodban a páncélozott autó a divat

A Rolls-Royce-ok és az óriási Hummerek ideje lejárt Hollywoodban: a hírességek garázsaiban egyre gyakoribbak a páncélozott autók. Sokak szerint a drága járművek teljesen feleslegesek, többen azonban szükségesnek tartják.

2013.10.13 15:38MTI
autopult.hu

A páncélozott autók iránti kereslet az elmúlt öt évben ugrott meg - számolt be tapasztalatairól a piacvezetők egyikeként számon tartott Texas Armoring cég illetékese a dpa német hírügynökségnek. Elmondása szerint főként cégvezetők és hírességek vásárolnak páncélozott járművet. "Öt évvel ezelőttig jó, ha kétévente eladtunk egy autót Hollywoodban. Azóta viszont évente 15-20 autó talál gazdára" - tette hozzá.

A cég a hírességek kívánsága szerint szereli fel a luxuskocsikat, amelyek külsőre egyáltalán nem különböznek "átlagos" társaiktól, azonban a páncélozott karosszéria és a lövésálló üvegek mellett például videokamera-rendszert is tartalmaznak. A texasi cég egyébként nemcsak hollywoodi hírességeknek, hanem például kelet-európai, dél-amerikai és délkelet-ázsiai ügyfeleknek is elad speciális védelmi felszereltséggel ellátott kocsikat.

A Hollywood Reporter című magazin szerint a páncélozott autókkal nemcsak egy esetleges fegyveres támadás, hanem a tolvajok és a lesifotósok ellen is védekeznek a hírességek. A lap példaként említi Kanye West rapsztárt, aki a híres Dratz Motorz cégtől mindjárt két Iron Diamond nevű járművet is rendelt, a kisebb tankra emlékeztető autók darabonként 1,2 millió dollárba (majdnem 300 millió forintba) kerülnek.

A páncélozott autók kérdése megosztja a biztonsági szakértőket: míg egyesek szerint teljesen feleslegesek a páncélozott autók, addig mások szerint azoknak, akik évente dollár(tíz)milliókat keresnek, igenis ügyelniük és költeniük kell a biztonságukra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.