Szökés!

Kulturális személyiségek bojkottálják Oroszországot a homofób törvény miatt

Bojkottálja a Szentpétervári Nemzetközi Filmfesztivált Wentworth Miller amerikai színész, A szökés című televíziós sikersorozat sztárja a homoszexualitás témáját a nyilvánosságból száműző orosz törvények miatt.

2013.08.22 20:20MTI

A 41 éves színész és forgatókönyvíró a GLAAD amerikai melegszervezet honlapjára szerdán feltett nyílt levelében jelentette be, hogy távol marad a szeptemberi rendezvénytől, amelynek a díszvendége lett volna. "Olyan valakiként, aki korábban szívesen látogatott Oroszországba, és részben maga is orosz gyökerű, boldogan mondtam volna igent a meghívásra. Meleg férfiként azonban nemet kell mondanom" - írta Miller, aki e szavaival egyben nyilvánosan vállalta homoszexualitását.

Mint fogalmazott, nem akar részt venni fesztiválon egy olyan országban, ahol a hozzá hasonló emberektől "szisztematikusan megtagadják elemi jogukat, azt, hogy nyíltan éljenek és szeressenek".

A tekintélyes melegjogi szervezet bátornak nevezte Miller lépését és más hírességeket is a sorozatsztár példájának követésére szólított fel.

Több oroszországi tartomány után idén nyáron a szövetségi parlament is olyan törvényt fogadott el, amely jelentős pénzbírsággal fenyegetve előírja, hogy a nyilvánosság előtt csak elítélően eshet szó a homoszexualitásról.

A melegellenes törvény elleni tiltakozásul szerdán Marius von Mayenburg német dramaturg és rendező is bejelentette, hogy "színházi emberként" bojkottálja Moszkvát. Mint fogalmazott, rendszeresen dolgozik homoszexuális művészekkel, és akikhez barátság és szoros munkakapcsolat fűzi, és nem utazhat egy olyan országba, ahol "államilag diszkriminálják őket szexuális irányultságuk miatt".

A múlt héten Andy Cohen neves amerikai televíziós személyiség, műsorvezető tagadta meg, hogy a moszkvai világszépe-választásról tudósítson, mert úgymond nem érezné helyénvalónak, hogy meleg férfiként betegye a lábát Oroszországba.

A hónap elején Stephen Fry brit színész, filmrendező és televíziós személyiség szólított fel a szocsi téli olimpia bojkottjára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.