Mániákus kleptomán is

Autista lehet New York fő metró- és busztolvaja

Nagy valószínűséggel enyhe autizmustól szenved az a férfi, aki mániákusan lopkodott metrószerelvényeket, buszokat New Yorkban, de volt, hogy kalauznak vagy pályamunkásnak adta ki magát.

2013.08.12 23:30MTI

A 49 éves Darius McCollum az amerikai nagyváros tömegközlekedésének megszállottja: már 8 esztendősen betéve tudta az összes metróvonal összes állomását, ám ahelyett, hogy elment volna metrókocsi-vezetőnek, inkább imposztorkodott. Ennek oka, hogy nem sikerült letennie a szakvizsgát, no meg az is, hogy ha sikerült volna, akkor sem alkalmazzák.

"Nem veszünk fel olyat, aki korábban szerelvényt lopott tőlünk" - mondta a New York-i tömegközlekedési hatóság szóvivője.

A "metró- és buszkleptomán" férfi 15 évesen vezetett először metrószerelvényt. Hat megállónyit sikerült neki a mutatvány, miközben az utasok semmit nem észleltek. Ezután jó párszor megismételte a dolgot, eddig 29-szer tartóztatták le, élete harmadát rács mögött töltötte.

Legutóbb "nagy szerelméhez", a metróhoz hűtlenül egy autóbusz ellopásáért kattant csuklóin bilincs. 15 évet kaphatott volna visszaeső múltja okán, ám legfeljebb ötöt fog, mert ügyvédjének sikerült szakorvosi véleménnyel igazoltatnia, hogy védence Asperger-szindrómás, amely az autizmus egy enyhe válfaja, McCollum pedig megígérte, hogy gyógykezelésnek veti alá magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.