Bárkit utolérhetnek

Így higgyünk a Facebooknak: senki sincs biztonságban!

A közösségi oldalak a legtöbb ember számára szórakozást, információszerzést, könnyed baráti kapcsolatokat jelentenek, de Philip McDonald számára a facebook egyet jelent a rémálommal.

2013.06.26 15:10ma.hu

Philip McDonaldot a barátai és szomszédai egy csendes, jóravaló fiatalembernek ismerték, aki soha senkinek nem ártott. A 26 éves férfinak sosem volt összetűzése a törvénnyel, tisztes munkája volt, szakácsként dolgozott, szabadidejében pedig gondos apaként nevelte a kislányát. Mivel számtalan barátja is volt, semmi rosszat nem látott abban, ha hozzájuk hasonlóan ő is regisztrál a Facebookra, de ez a lépése később az egyik legrosszabb tettének bizonyult, élete kisvártatva rémálommá vált.

A szörnyűségek egy fényképpel kezdődtek mintegy két évvel ezelőtt, amelyen Philip és az akkor 14 éves öccse, James szerepelt. Ez volt a férfi profilképe is, így ez volt az a kép, amit bármelyik idegen látogató elsőként láthatott, ha meg akarta nézni Philip adatlapját. "Egy partin készült, anyám szomszédjának a házában volt esküvői fogadás" - mesélte a férfi.

Aztán 2011 augusztusában két civil ruhás rendőr toppant be az angliai Aberdeen központjában lévő kávézóba, ahol Philip is dolgozott. A fiatalember először azt hitte a két betérőre, csak reggelizni szeretnének. De az egyik elkiáltotta magát: "Philip McDonald!" Ő persze udvariasan közölte, hogy ő az, mire az idegenek azt mondták: "Rendőrség, beszélni szeretnénk önnel."

Philip annak biztos tudatában, hogy semmi rosszat nem követett el, igent mondott, és csupán akkor kezdett pánikba esni, amikor a rendőrök közölték, hogy az őrsön kell kihallgatniuk, ráadásul az öccse is érintett az ügyben. "Elmondtak néhány dolgot az autóban egy állítólagos nemi erőszakról. Teljesen megdöbbentem és sírva fakadtam" - emlékszik vissza arra a borzalmas napra a férfi, ami mindent megváltoztatott.

Öccsét az iskolából állították elő, ahol egyébként viselkedési problémákkal küzdő tizenévesek tanulnak, majd a következő órákban mindkettejüktől ujjlenyomatokat és DNS-mintát vettek. "Soha azelőtt semmilyen kapcsolatom nem volt a rendőrséggel, és pánikba estem..." - mondta Philip. Szerencsére sikerült bizonyítania az alibijét, az állítólagos nemi erőszak idején épp a lányát altatta és a családtagok is kezességet vállaltak az ártatlanságáért. Amikor délután fél 3 körül elengedték, azzal köszöntek el: "még találkozunk".

Philip és James McDonald - csak az arcuk eltakarásával engedték a képet közzétenni (Fotó: Facebook)


De a java még csak akkor kezdődött. A férfi ugyanis teljesen ártatlanul az áldozatává vált egy pszichopata nőnek, akinek már erősen megingott a kapcsolata a szerelmével, ezért kitalált egy mesét, hogy együttérzést csikarjon ki a kedveséből. Eszerint két férfi betört hozzá, míg a párja, Nick Smith elvolt focizni, megtámadták őt, letépték a ruháját, sőt, a történet hitelessége kedvéért még az arcát is beverte valamibe. A pontot az i-re a facebookon talált fotó tette fel, amit a Linsey Attridge nevű nő arra hasznát, hogy alátámassza a kitalált meséje igazát.

Philip és felesége, Kelly, akik 18 éves korukban házasodtak össze, nem értették, ki az a számukra teljesen ismeretlen szőke nő, akivel soha nem találkozott egyikük sem, és főleg miért talál ki olyan hazugságokat, mint a támadás és a nemi erőszak. Közben Attridge végigment mindazokon a vizsgálatokon, amiket a nemi erőszak áldozataival elvégeznek, és minden alkalommal látványosan kiborult, remegett, még rosszul is lett a félelemtől, hogy hitelesebb legyen.

Csakhogy egy idő után a történet egyre jobban kezdett sántítani, mígnem Linsey beismerte, hogy hazugság az egész. Ez önmagában örvendetes hír volt, de Philip élete addigra teljesen tönkrement. A hamis vád miatt kirúgták a munkahelyéről, arcát felismerve az utcán otromba dolgokat kiabáltak neki, lassan már a boltba sem mert kimenni, a kislányát pedig át kellett íratni egy másik óvodába, mert a többi gyerek szülei miatt már elviselhetetlen lett a helyzet a régi ovijában.

Az ügyre most került pont, amikor a bíróság ítéletet hozott Attridge, de a 200 óra közmunka és az erre az időre vonatkozó rendszeres felügyelet nevetségesnek tűnik ahhoz képest, hogy tönkretette két fiatalember életét - köztük az egyik még most sincs nagykorú -, továbbá egy teljesen ártatlan, most 6 éves kislányét, akit kiközösítettek a társai, miközben neki fogalma sincs, mi rosszat követett el. Philip McDonald pedig két év elteltével is naponta szembesül egy el nem követett bűnténnyel és a felé irányuló megvetéssel.

Mert az arcképe és a nemi erőszakról szóló történet bármikor újra felbukkanhat a közösségi oldalakon, ugyanúgy, ahogyan bárki kerülhet hasonló helyzetbe: a "vigyázat, szatír" jellegű megosztások kontrollálatlanul spriccelnek szét a világhálón...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.