Az alkotó szeme láttára roskadt össze a mű

Videó - Kártyavárként omlott össze a rekordpuzzle

Több mint 200 órányi befektetett munka, megannyi türelmes és kitartó passzintgatás után végre elkészült a 40 ezer darabos, egyedülálló puzzle - hogy aztán az alkotó szeme láttára roskadjon össze.

2013.04.29 17:34ma.hu

Dave Evans több mint 200 órát töltött azzal, hogy nagy gondossággal egyenként vágja ki a II. Erzsébet gyémántjubileuma alkalmából készülő monumentális fapuzzle darabjait, majd további hosszú órákat töltött azzal, hogy a feldarabolt lapocskákat újra összeillessze. Végül a fotósok kereszttüzében a helyére került az utolsó darab is a hajszál híján 14 négyzetméteres alkotáson, Evans pedig büszkén lépett hátra, hogy megszemlélje a montázst.

De nem sokáig gyönyörködhetett benne. Amint a képpel szemközt felállított kamera rögzítette, a mester az ünnepélyes átadás másnapján egy aprócska hibát fedezett fel és megpróbálta megigazítani, ám a finom nyomás épp elég volt az óriási puzzle-nek, hogy kártyavárként rogyjon össze, ráadásul mintegy ezer elem annyira megsérült a 40 ezerből, hogy azokat újra ki kell majd vágnia. Most önkénteseket toboroz, akik segítenek összeszedni a törött darabokat és összerendezni azokat.

Az egyetlen öröm az ürömben, hogy sikerült még időben lemérni és lefényképezni az összes fontos paramétert, így a Guinness Világrekordok szerkesztősége is hitelesnek fogadja el a gigantikus kirakóst - amire egyébként új kategóriát kellett létrehozniuk, mert fából kézzel kivágott puzzle korábban nem került bejegyzésre. Az új kategória létrehozásához legalább 10 ezer darabból kellett elkészítenie a művet, ezt négyszeresen túlszárnyallta.

"Amikor másnap bementem, észrevettem, hogy a munkalap egy kissé megcsúszott a padlón. Arra gondoltam, megigazítom, hogy ne boruljon meg, így elkezdtem finoman mozgatni, de akkor odajött egy nő és kérdezett valamit a szomszédos boltról. Megfordultam, hogy beszéljek vele, és valószínűleg abban a pillanatban egy kicsit erősebben nyomhattam meg, vagy ilyesmi, mert hirtelen leomlott az egész" - magyarázta az elkeseredett alkotó. "Olyan volt, mint egy lassított felvétel. Ez egy teljesen összefonódó kirakós, így szinte gördülve esett le, mint egy szőnyeg és hatalmas rakásban ért földet."

Ha sikerül újra összerakni a több éve tervezett és kifejezetten a királynő évfordulója tiszteletére elkészült művet - "hatalmas mennyiségű színes fotók készültek az eseményeken" -, egy ideig II. Erzsébet egyik szobájában állítják ki, majd elárverezik és a befolyt összeget egy segélyalapítványnak utalják át - számolt be a Daily Telegraph című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.