Hat kilométerre volt a tengertől

Fókabébi az erdőben - eltévedhetett az állat

A legközelebbi nyílt víztől hat kilométerre, az erdő mélyén bukkantak egy fókabébire Svédország keleti részén. A svéd média azt feszegeti, hogyan kerülhetett ilyen szokatlanul messzire a víztől a kis tengeri emlős.

2013.03.25 10:52MTI

A TT svéd hírügynökség jelentése szerint egy izgatott hang jelezte vasárnap délután az uppsalai rendőrségnek, hogy fókabébibe botlott az erdőben sétálva. Először a rendőrség tréfára gyanakodott - mondta el Henrik Pederson rendőrfőnök. Egy vadászt kértek meg, hogy járjon utána a bejelentésnek, és a hír igaznak bizonyult.

A vadász, Robert Sandefors először azt gondolta, hogy a fókabébit talán egy sas ejtette el az erdő fölött, az állaton azonban nem látszott sérülés, a nyomok pedig azt igazolták, hogy a kisfóka önerőből, a szárazföldön vonszolta el magát kilométerekre természetes élőhelyétől. A szakemberek szerint a fókakölyök valószínűleg elszakadt anyjától, majd eltévedt, és előbb három kilométert a befagyott tengeren, majd további három kilométert az erdőben tett meg.

Bár a fókák életmódja vízhez és szárazföldhöz kötött, a szárazföldön esetlenül mozognak: mellső végtagjaik úszólábakká alakultak, a hátsók elcsökevényesedtek. Az "erdei fókát" a legközelebbi folyónál helyezték vissza természetes környezetébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.