Fényterápia a svéd Umeában

Fénnyel erősítik a hideg buszmegállóban várakozókat

Az év ezen szakaszában igen rövidek a nappalok az északi országokban, a svéd Umeában csak napi 4-4,5 órán át van világos. Ezért fényterápiával újítottak a depresszió ellen.

2012.11.28 09:29ma.hu / MTI

Közel 30 buszmegállót szereltek fel különleges fényforrásokkal egy svédországi városban. Az amúgy is északi országban található Umea városa annyira "fent" van, hogy az év ezen szakában mindössze néhány órányi világosság jut a lakóknak, az éjszakák hosszan elnyúlnak, decemberre már csak napi 4,5 óra természetes napfény deríti fel az embereket. Ez pedig, magunkról is jól tudjuk, levertséghez, már-már depressziós hangulathoz vezet.

Ezért találta ki az egyik energiaszolgáltató, hogy mesterségesen kitolja a nappalokat, és a Stockholmtól 500 kilométerre fekvő város buszmegállóit olyan lámpákkal szerelték fel, amelyek a lehető legtermészetesebb hatást keltenek. Öt megállónak a tetejébe még különleges fényvisszaverő táblákat is elhelyeztek, amelyek még közelibbé teszik a "Napot". A fagyos hidegben várakozó utasok pedig egyáltalán nem bánják, hogy néhány hétig nem látnak reklámtáblákat a megállókban.

A szervezők jótanáccsal is ellátták a várakozókat: azt javasolják, hogy aki csak teheti, fél órával a járat indulása előtt menjenek a megállóba, ennyi időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy a fényterápia valóban hatásos legyen. Naptejet azért senki ne vegyen magához: a depresszió elleni fény barnulásért felelős sugarakat nem tartalmaz - jelezték az ötletgazdák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.