Több állatot mentenek, mint tüzet oltanak

Besokalltak a tűzoltók: "Ne hívjanak minden beszorult macska miatt!"

Annyira megszokottá vált az évek során, hogy minden szorult helyzetben lévő háziállathoz is azonnal a tűzoltókat hívják, hogy most "ellenkampányba" kellett kezdeniük a brit lánglovagoknak.

2012.07.09 13:31ma.hu

Kénytelenek voltak kampányba kezdeni a Londoni Tűzoltóság emberei, mert megelégelték, hogy az emberek gondolkodás nélkül az ő számukat hívják, valahányszor fenn reked egy macska egy fa tetején vagy más háziállat beszorul valahová. Napjainkra annyira a munkájuk részévé vált a kisállatmentés, hogy lassan több ilyen esethez kell kivonulniuk, mint ahány lángoló épületet eloltanak. A statisztikák szerint az elmúlt hat év alatt mintegy 60 százalékkal emelkedtek az efféle bejelentések - adta hírül a Telegraph című brit napilap.

Átlagosan minden 14 órában egyszer útnak indul egy csapat, hogy egy macskát vagy egy kutyát megmentsenek, bár a trófeát kétségkívül az a csimpánz vitte el, amelyik egy kéménybe szorult és ezért hívták a lánglovagokat. A pénzügyi megszorítások miatt azonban a jövőben az ilyen esetekhez nem fognak tudni kivonulni az egységek - jelentették be. "Itt az idő, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, hogy a tűzoltók dolga a macskák megmentése a fáról, a legénységet az emberekkel kapcsolatos rendkívüli helyzetek megoldására képeztük ki" - mondta Ron Dobson parancsnok.

"Az állattulajdonosoknak inkább oda kellene figyelniük kedvenceikre, hogy megpróbálják elkerülni az ilyen helyzeteket. Az a legijesztőbb, hogy amikor a tűzoltók az állatok megmentésével vannak elfoglalva, nem fognak tudni időben odaérni, ahol valódi vészhelyzet van" - tette hozzá. Az már csak hab a tortán, hogy eközben az adófontokból is igen szép összegek mennek el egy-egy macska vagy kutya megmentésére, amit viszont joggal kérdőjelezhetnek meg sokan.

Megnyugtatásként a szakemberek azt tanácsolták, hogy várjanak türelemmel, sok állat előbb-utóbb magától is kiszabadul a szorult helyzetből, egy macskát például nyugodtan lehet várni az első 24 órában, hogy lejön-e a fáról - elvégre ki látott már a fák tetején macskacsontvázat?!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.