Tiltakoznak az állatvédők

"Túlhasználják" a focijós állatokat?

A jósállatok kimerülésétől tartanak német állatvédők a labdarúgó Európa-bajnokság miatt, szerintük sérti a tehetséges jószágok méltóságát a jóslás.

2012.06.29 11:29MTI

Két éve Paul polip volt a német "Kasszandrasztár", miután minden foci vb-s jóslata bevált. Most egyebek közt Yvonne tehén, Kasimir alpakka és Xaver bulldog jövendöl - vagy legalábbis próbálnak velük jövendöltetni - meccseredményeket.

A Tierschutzbund német állatvédő szervezetet azonban felháborítja az állatok - megfogalmazásuk szerint - "túlhasználása". "Már minden csatornának van saját állata" - idézte a BBC brit sajtóorgánum Marius Tuntét, a Tierschutzbund aktivistáját. A szervezet szerint a jósoltatással sérül a teremtmények méltósága.

Fotó: MTI


A tévécsatornák mellet a rádiók is alkalmaznak állatjósokat. A módszer hasonló a Paulnál beválthoz: a polip éti kagylót választhatott két dobozból, amelyeken az adott csapatok nemzeti zászlói díszlettek. Jóslata szerint amelyik doboz kagylójára jobban "fájt a foga", az a csapat nyert. És tényleg.

Egy német internetes rádióállomás most óriáskígyót használ ugyanígy, és ennivaló patkányokat. Utóbbiak egyikét mindig megjelöli pántlikával, a másikat "natúr" kínálja fel a kígyónak. További német jósállatok a disznó Emma, a kecske Traudl, továbbá két vidra, amelyek neve Mormel és Görény.

Paulnak azonban nincs méltó utóda: a jóslatok beteljesülési hányadosa messze nem 100 százalékos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.