Tangóharmonikával szökkentik szárba a növényt

Katonazenekarral buzdítják jobb növésre a koreai rizst

Ha táncba nem is, de talán szárba lelkesebben szökken a rizs - legalábbis ezt remélik azok az észak-koreai termelők, akik tangóharmonikással kiegészült, katonai egyenruhás zenekarokat szerződtettek a rizsföldekre.

2012.06.19 15:29MTI/ ma.hu

A világtól elszigetelődött ázsiai kommunista országból kiszivárgott Dél-Koreába több fotó, melyeken tangóharmonikás zenekar látható egy rizsteraszon. A sárban még egy dobfelszerelést is felállítottak és több mikrofonállványt szintén a dágványba dugtak, hogy kellően ki tudják hangosítani a rizsnek a szárbaszökkentő indulókat. A zenekar katonai egyenruhában muzsikál, több földműves pedig elgondolkodva ácsorog a közelében. Ez azt mutatja, hogy a rizsszerenád még nem osztatlan sikerű, mivel a célok között nem csupán a növény, hanem a földművesek zenés lelkesítése is szerepel.

"Az alapötlet az, hogy a rizs inspirációt kapjon a munkásokkal együtt. Akkor a gabona nagyobbra nő és gyorsabban" - kommentálta a fényképet a dél-koreai média, hozzátéve, hogy északi szomszédságában most nagy nyomozás folyik, hogy kiderüljön, miként születtek a fotók és hogyan jutottak ki az országból. Kínában egyébként már túlvannak a növénytermesztés zenés szakaszán, ott a kulturális forradalom idején muzsikáltak zenekarok termőföldek közepén, de a zenétől inkább csak a parasztok munkakedvének pezsdülését remélték, nem pedig a haszonnövények növekedésének élénkülését.

Növényközönségű koncertekre amúgy Nyugat-Európában is volt már példa: Nagy-Britanniában rockbanda játszott üvegházban paradicsomoknak - az észak-koreaihoz hasonló sikerrel. Ők sem kaptak tapsot, ahogy azok az amerikai dixie-zenészek sem, akik egy legelő szélén egy tehéncsorda előtt adtak minikoncertet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.