Eddig még senki nem kötéltáncolt a vízesés fölött

Történelmi kísérlet: a Niagara fölött készül átmenni az USA-ból Kanadába

Akár 1,3 millió dollárba (308 millió forint) is kerülhet a Niagara-vízesés feletti történelmi kötéljárás - mondta el Nik Wallenda, aki pénteken készül végrehajtani a vakmerő mutatványt.

2012.06.14 11:29MTI

Ha sikerrel jár, a 33 esztendős amerikai kötéltáncos elsőként fogja közvetlenül a vízesés felett megtenni az Egyesült Államok és Kanada közötti távot. A hatszoros Guinness-rekorder bő fél kilométer hosszú és öt centiméter széles drótkötélen fogja megtenni a történelmi jelentőségű távot. Az amerikai ABC televíziós társaság élőben fogja közvetíteni az átkelést.

A televíziós csatornával kötött megállapodásból befolyt összeg azonban csak a költségek bizonyos hányadának fedezésére lesz elegendő. A hiányzó összeg megszerzése érdekében a férfi a nyilvánossághoz fordult, és a közösségi finanszírozásra épülő Indiegogo nevű internetes oldalon közzétett videó révén keres támogatókat.

Nik Wallenda szerint a fizikai állapot mellett a mentális felkészültség a siker kulcsa: a saját képességeibe vetett hit és a veszélyhelyzet kizárásának a képessége. Mint hozzátette, a mutatvány közben bibliai történetek felidézésével és imádkozással igyekszik megőrizni a nyugalmát, illetve fülhallgató révén folyamatos kapcsolatban lesz az édesapjával, valamint a drótkötélért felelős vezető mérnökkel.

Wallenda pár hónapja kapta meg a szükséges engedélyeket az Egyesült Államoktól és Kanadától. A két ország határán lévő Niagara-vízesés felett több mint száz éve nem járt senki, illetve nem kísérletezett hasonló vakmerőséggel a tilalmak miatt. Kérelmét először határozottan elutasította a Niagara Park kanadai bizottsága, de végül februárban megszavazta az engedélyt, kikötve, hogy húsz évente csak egyszer történhet hasonló mutatvány. Amerikai oldalról már tavaly szeptemberben jóváhagyták a dolgot.

A férfinak vérében van a kötéltánc: cirkuszos família leszármazottja, felmenői hét nemzedék óta űzik ezt a mesterséget. Már kétévesen tudott kötélen járni, és hat esztendősen kezdett álmodozni arról, hogy egyszer átsétál a Niagara felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.