Menyasszonya hangjára sírni kezdett

A hang, ami visszahoz a kómából: az orvosok sem értik!

Az orvosok azt mondták a súlyos motorbaleset után a szülőknek, hogy fiuk soha nem fog többé magához térni. Ám 10 hónapnyi öntudatlanság után meghallotta a telefonban a menyasszonya hangját és könnyek gördültek végig az arcán.

2012.06.08 09:29ma.hu

Sírni kezdett egy kómában lévő 31 éves tanár, amikor meghallotta a telefonban menyasszonya hangját - hozták nyilvánosságra a férfi szülei. Bár Mathew Taylor még mindig nem tért teljesen magához, egyértelműen reagál a külvilágból érkező ingerekre, az orvosok legnagyobb döbbenetére. Ők ugyanis azt mondták tavaly júliusban, hogy a súlyos motorbalesetben szenvedett fejsérülés után valószínűleg soha nem fog többé magához térni. A férfi az indonéziai Bali szigetén szenvedett balesetet, ahol angoltanárként dolgozott.

18 hónapnyi tartózkodása alatt azonban nemcsak a munkára jutott ideje: megismerkedett és beleszeretett egy helyi lányba, Handayani Nurulba, vagy ahogy ő nevezte, Andába. Már az esküvőt tervezgették, amikor a tragikus motorbaleset kettétörte álmaikat.

Amikor kórházba került a megcsúszás következtében elszenvedett fejsérülésével, Mathew-n koponyaműtétet hajtottak végre, de a kómából nem sikerült visszahozni. Szülei hazaszállíttatták Angliába, de ott sem kecsegtették őket semmi reménnyel. A férfi ráadásul valóban semmi jelét nem adta annak, hogy észleli az őt körülvevő ingereket, semmire nem reagált, egészen három héttel ezelőttig, amikor édesanyja, Heather felhívta az Indonéziában lévő Andát, és a telefont fia füléhez tartotta.

A férfi szeméből könnyek csordultak ki. "Ő [Anda] kérdezett tőle valamit, és egy csendes igennel felelt. Majd könnyek gurultak le az arcán. Egészen elképesztő volt!" - számolt be a szintén jelen lévő mostohaapja. Aztán elmondta, hogy most éber kómában van a férfi, ami egyértelmű győzelmet jelent az öntudatlan állapothoz képest, az igazi fellendülés az utóbbi három hétre tehető.

"Heather felhívja Andát, amikor Mathew-nál vagyunk, és amint meghallja a hangját, felemeli a kezét, hogy nyúljon a telefonért. Aztán meghallgatja és egyértelműen látható a változás!"

A szülők a napjaik nagy részét a kórházban töltik, ahol vannak jobb és kevésbé jó napok is, de minden tőlük telhetőt megtesznek, és már az is boldogsággal tölti el őket, ha fiuk "válaszol". Közben az orvosok is módosítottak az eddigi kezeléseken és most abban segítik a családot, hogy gondosan megtervezhessék az agyi stimuláció lépéseit: hol hangokkal, hol tapintással, szaglással és ízleléssel ösztönzik Mathew-t, ügyelve arra, hogy az ingergazdag időszakok után kellő idő jusson a pihenésre is, hisz semmiképp nem szabad túlterhelni a még mindig sérülékeny agyát.

A kezelést egyébként a családtagok biztosításai és jelzáloghitelei fedezik, mivel a férfinek a baleset idején nem volt biztosítása. A 27 éves menyasszony az első három hónapot szerelme mellett töltötte, ám miután lejárt az ideiglenes vízuma, kénytelen volt visszatérni Balira, ezért tudják most csak telefonon tartani a kapcsolatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.