Az osztrákoknál bevált a módszer

Fogamzásgátlóval a városi galambinvázió ellen?!

Immáron tíz éve kapnak a magok közé keverve fogamzásgátló szert a linzi galambok, a módszer az ausztriai városban mostanra egyértelműen bizonyította hatékonyságát.

2012.06.01 09:29ma.hu

Minden nagyvárosi lakó rémálma az egyre nagyobb számban megjelenő galambpopuláció, amely szó szerint elárasztja a tereket és az erkélyeket, nem kevés bosszúságot okozva a lakóknak és járókelőknek, valamint munkát adva a köztisztaság felelőseinek. A probléma megoldására kezdték el bevetni az ausztriai Linz több pontján a galamboknak kifejlesztett speciális fogamzásgátlót, amelyet a madaraknak kiszórt eledelbe kevernek.

A szer a kutyákra vagy egyéb állatokra teljesen veszélytelen, és a galamboknak sem lesz semmi bajuk tőle azon kívül, hogy életképtelen tojásokat raknak le. A 2001 óta tartó gyakorlatnak mára egyértelmű és számszerűsíthető eredménye született: a bő tíz év alatt a korábbi 20 ezerről a galambnépesség létszáma 9 ezerre csökkent a városban - jelentették a vezetők.

Persze Linzben nemcsak a németországból érkező szerrel próbálnak szembeszállni a túlszaporulat ellen: intenzív kampányt folytatnak a lakosok közt azért, hogy ne etessék a galambokat. Ezzel ugyanis nemcsak azt érik el, hogy a szárnyasok nem szoknak oda egy-egy helyre, de ornitológusok megfigyelései szerint amíg azzal vannak elfoglalva, hogy valahonnan élelmet szerezzenek, addig nem jut idejük szaporodni.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.