Száműzik az állatvédők a trónbitorlókat

A húsvéti nyuszi napjai meg vannak számlálva?

A húsvéti nyuszi napjai talán meg vannak számlálva Ausztráliában, ahol természetvédők szorgalmazzák, hogy helyét vegye át az erszényesnyúl.

2012.04.06 17:29MTI

A kontinensnyi országban honos erszényesnyúl hosszú füleivel, selymes bundájával, hosszúkás pofájával és a kenguruéhoz hasonló erszényével tűnik ki. Hím példányai a nyulakhoz hasonló méretűre nőnek. A különös faj azonban veszélyben forog: mára alig hatszáz egyede maradt a vadonban, élőhelyét az Ausztráliában amúgy nem honos nyulak sajátítják ki.

Állatvédők most azzal szeretnék az erszényesnyúlra terelni a figyelmet, hogy száműzik a forgalomból a hagyományos húsvéti nyulat. "Először is a nyulak pestist jelentenek Ausztráliában. Másodszor, az erszényesnyúl bájos, megvan mindene, ami egy nyúlnak. Harmadszor, az erszényesnyúl gyönyörű, őshonos állat, amely küzd a megmaradásért. Veszélyeztetett, ezért fontos, hogy mindannyian megtegyük, ami módunkban áll, és segítsünk rajta" - fogalmazott Mike Drinkwater, a sydneyi vadasparkban élő erszényesnyulakért felelős szakember.


A kezdeményezésnek hála Ausztrália-szerte csokoládéból készült húsvéti erszényesnyulak kerültek a boltok kirakataiba. A legnagyobb ausztrál tulajdonban lévő csokigyár, a Darrell Lea - amely az erszényesnyúl szaporítását célzó programokat támogat - felvetette a kérdést, miért vásárolna bárki is hagyományos csokoládé nyuszit, ha helyette kaphatna csokoládé erszényesnyulat is.

Sok iskola is a kezdeményezés mellé állt. Drinkwater szerint az erszényesnyúl húsvéti szerepe fontos üzenet lehet a természetmegőrzésben és az oktatásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.