10 ezer tojással díszítette fáját egy férfi

Mi fán terem a húsvéti tojás? Hát almán!

Húsvét tájékán évek óta csodájára járnak egy németországi gyümölcsöskertnek: a gazda évről évre több hímes tojással ékesíti egyik hatalmas almafáját. Idén már tízezer darabos a kollekció.

2012.04.05 13:29ma.hu / MTI

Aki eddig azt hitte, a húsvéti tojás nem a fán terem, az kezdheti az egészet előről átgondolni: vajon kell-e jobb bizonyíték, mint a 76 éves Volker Kraft almafája? A Kelet-Németországban élő nyugdíjas férfi kertjében álló gyümölcsfa évről évre egyre több hímes tojástól roskadozik, a környékbeliek - és a távolabbi rajongók - nem kis örömére.

Kraft első ízben 1965-ben aggatott díszes tojásokat a fára, amikor az még csak csemete volt: szám szerint 18 színes tojáshéj lengedezett a tavaszi szellőben. Az évek múltával nemcsak a fa nőtt egyre nagyobbra, hanem a tojások száma is, míg tavaly elérte a 9800-at, idén pedig kereken tízezer darabot lógatott fel a rügyeit bontogató csupasz ágakra.

Fotó: MTI


"Itt már megállok" - jelentette ki, de nem azért, mert eredetileg is ez volt a célja, hanem mert ahogy mondja, egyszerűen elfogyott a hely, ahol év közben ezt a temérdek mennyiségű tojást tárolni tudná. "Még a végén már aludnom is a tojásokkal kellene" - jegyezte meg tréfásan.

A díszes gyűjtemény nemcsak festett darabokból áll, van közöttük olyan is, amelyre különféle apróságokat ragasztottak, például tengeri kagylót. Saalfeld városa turisztikai látványossággá vált, évente több ezer ember zarándokol el oda ezekben a napokban, hogy láthassa Kraft úr híres tojásfáját.

A húsvéti tojásos fának egyébként Németországban nagy hagyománya van, csak nem ilyen mértékben. Kraft az első tojásokat még műanyagból szerezte be, de később áttért a valódi tojáshéjra, azóta családja is csatlakozott hozzá, feleségével együtt fújják ki a belsejét és a gyerekekkel festik a külsejét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.