Stadionszagú kölni és politikai valóságshow

Az átvágás nagymesterei: milliók dőltek be a kamunak

Április elsején a legnagyobb hírügynökségek is lazítanak a szabályokon, és nem volt ez másként a hétvégén sem. Nézzük, mivel sikerült csőbe húzniuk az olvasókat!

2012.04.02 07:29MTI

Az Arsenal futballcsapat drukkerei örülhettek egy pár óráig annak a hírnek, amely a The Sun bulvárlap hasábjain tudatta, hogy a londoni klub kölnit dob piacra, amelynek olyan szaga van, mint a csapat stadionjának. "A 23 fontba kerülő parfüm a játékosok masszázsszobájából, a frissen nyírt pályáról és Arsene Wenger edző bőrüléséből áradó illatok kavalkádját fogja egybe... Ez bármikor visszavisz engem az Emirates stadion szívébe" - idézte az újság Jack Wilshere futballistát, aki segített a szagok kiválasztásában és tesztelésében.

A The Independent on Sunday azt tudatta a szárazsággal bajlódó és nagyon szigorú locsolási tilalom alatt sínylődő angolokkal, hogy amnesztiát hirdetett a rendőrség a locsolási tilalom megsértőinek. Kingston-upon-Thames városában, ahol próbának teszik ki a rendszert: "már dél óta hosszas sorok kígyóznak a rendőrség előtt, hogy beszolgáltassák különféle öntözései eszközeiket".

A 42 éves Joe Cobley, aki nyolcéves fiával 30 méter hosszú tömlőjét adja át a hatóságnak, az újságírónak elmondta: "okos dolog beszolgáltatni a tömlőt, mert ha gyermekeid vannak, elkezdhetnek játszani vele, amikor nem figyelsz rájuk". Az újság azt is hírül adta, hogy a közeli Addison Gardenben a zöldségtermelők utoljára öntözték meg a vetést, mielőtt beszolgáltatták öntözőberendezéseiket.

A The Sunday Telegraph vasárnapi lap az adta hírül, hogy a brit konzervatív kormány tárgyalásokat kezdett a kereskedelmi televíziókkal, hogy valóságshow keretében találjon új tanácsadót a miniszterelnöki hivatalba, a Downing Streetre. Olyan személyt keresnek, aki képes a hagyományos konvenciókon túllépve gondolkodni - írta.

"A versenyzőknek radikális, de működő politikai elképzelésekkel kell előállniuk, amelyek a Whitehall szigorát is kiállják. Olyan szakértői zsűri előtt kell megfelelniük, amely volt közszolgákból, miniszterekből áll, mint például Michael Portillo volt védelmi miniszter" - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján lévő bolondozások napi összeállításban.

Az ARD német tévécsatorna tudósítója vasárnap azt jelentette Los Angelesből, hogy elhárult az akadály az előtt, hogy Arnold Schwarzenegger amerikai elnök legyen, mivel a legfelsőbb bíróság eltörölte azt a kitételt, hogy csak az Egyesült Államokban születettek szállhatnak versenybe az elnökválasztáson. Így már szabad az út, hogy az ausztriai születésű Schwarzenegger, aki a republikánus párt színeiben Kaliforniát kormányozta, elinduljon az elnökválasztáson.

A múltban sem volt másképp

A brit lapokban már több mint száz éve szinte üzemszerűen űzték az április 1-jei tréfákat. Emlékezetes csíny volt, amikor 1798-ban valamennyi újságban feltűnő hirdetés tudatta: április 1-jén soha nem látott menet vonul be a Westminster apátságba: lesznek köztük agg férfiak és nők, mindkét nembeli özvegyek és gyermekek, nős és elvált férfiak, férjes és férjeiktől elválasztott nők, mindenféle rendűek és rangúak.

Akkor még kevésbé voltak gyanakvóak az emberek, nem tűnt fel nekik, hogy a megfogalmazás szerint mindenki a menetbe tartozik. A tömeg össze is gyűlt, rendben várakozott, majd amikor valaki elkiáltotta magát: "április elseje!", nevetve szétoszlott.

1878-ban sok amerikai készpénznek vette azt a hírt, amely szerint a zseniális feltaláló, Thomas Edison a fonográf után olyan készülékkel állt elő, amely a földet gabonává, a vizet borrá változtatja, így megoldja az éhezés kérdését.

Több országban többször elhitték, hogy az időszámítás óra és perc, hónap és év helyett tízes alapú lesz.

Ezen a napon nehéz a tréfa és a valóság között különbséget tenni, így megesik, hogy az április 1-jei tréfának szánt hírek pánikot keltenek, a valós híreket pedig tréfaként fogják fel. Amikor például 1946. április 1-jén egy földrengés után 150 áldozatot követelő szökőár söpört végig Alaszkán és Hawaii szigetén, az áldozatok magas számában közrejátszott, hogy akadtak, akik tréfának vették a vészjelzést.

És hogy a történelemből is hozzunk egy furcsa esetet: a 17. században a franciák által bebörtönzött lotaringiai herceg éppen április 1-jén kísérelt meg börtönéből kiszabadulni álruhában. A mellé rendelt cselédlány felismerte, és jelenteni akarta a szökést: ám mindenütt megnyugtatták, hogy ők is tudják, aznap van a bolondok napja. Amikor aztán kiderült, hogy a rab tényleg kereket oldott, már túl késő volt...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.