Megint találtak egy 2011. szept. 1. előtti dalt

Újabb kizárás az eurovíziós versenyből - ezúttal az osztrákoknál

Kizárták az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák versenyéből a Magyarországon is népszerű !DelaDap nevű formáció Crazy Swing című számát.

A Dal - 1. forduló, az első 10 elődöntős képgaléria

2012.01.30 15:44MTI

A hagyományos roma muzsikát elektronikus tánczenével elegyítő csapat dalát azért zárta ki a versengésből az osztrák zsűri, mert a felvétel egy részlete 2011. szeptember 1. előtt nyilvánosságra került, ez pedig ellentétes a szabályokkal. Hasonló okból zárta ki a magyar zsűri korábban a Bebe and The Change formációt.

A !DelaDap kizárásáról Georg Spatt, az osztrák zsűri szóvivője elmondta: még pénteken jutott tudomásukra, hogy a Crazy Swing című versenydal szeptember elseje előtt nyilvánosságra kerülhetett. "A hétvégén ellenőriztük a dolgot, természetesen a zenekart is megkérdeztük. Az eredmény számukra ugyan keserű, de a dal kizárását nem tudtuk elkerülni" - fogalmazott.

Mint kiderült, a Crazy Swing egyik változatát Stani Vana, a !DelaDap frontembere és Melinda Stoika, az együttes magyar származású énekesnője egy szűk körű odesszai fellépésen bemutatta tavaly augusztus 19-én, alig két héttel az eurovíziós határidő előtt. Az ukrajnai fellépésről az egyik videomegosztó portálra került fel néhány kockányi nem hivatalos felvétel, amely végül a szám kizárásához vezetett.

A magyarországi Heinz Gábor Biga az elődöntőn (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


Az osztrák szervezőknek Georg Spatt közlése szerint három lehetősége maradt: az indulók számát kilencre csökkentik, egy új indulóval feltöltik a tízes keretet vagy a !DelaDaptól egy új dalt kérnek.

A !DelaDap honlapján közli rajongóival a döntést. Mint írják, a Crazy Swing kizárását eredményező "tiltott videofelvétel" egy odesszai diszkóban készült. "A Crazy Swinget egy dj szetthez próbáltuk a zenekar nélkül egy diszkóban. Amikor úgy határoztunk, hogy Ausztriában ezzel nevezünk, már nem is gondoltunk erre" - olvasható a honlapon.

A kizárás azért is kedvezőtlen a zenekarnak, mert nagyon sok munkát fektettek a dalba, ugyanakkor - mint írják - tiszteletben tartják a versenyszabályokat és elfogadják a döntést. Stani Vana mindenkitől bocsánatot kért, aki emiatt csalódott.

Amennyiben az ORF, az osztrák közszolgálati televízió lehetővé teszi, a !DelaDap egy másik dallal induljon, a csapat szívesen részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák válogatóján. A !DelaDap zenekar Magyarországon is népszerű, számos fesztiválon és koncerten lépett fel hazánkban az utóbbi években a többnemzetiségű formáció. Legutóbb múlt csütörtökön az A38-on mutatta be az elektronikus nu-roma zenekar legújabb, I Know What You Want című lemezét.

Az Eurovíziós Dalfesztivált május 22. és 26. között rendezik Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban 43 ország részvételével. A magyar résztvevő dal, amelyet háromfordulós showműsor keretében választanak ki, a május 22-i első elődöntőben hangzik el Bakuban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.