Veszélyben az antarktiszi emlékút

Már megint egy jéghegy? - Feladták a hajók a harcot

Több mint száz kilométer hosszú az a jéghegy, ami már-már a kudarccal fenyeget egy Antarktisz 100 évvel ezelőtti meghódításának emlékére indított expedíciót.

2011.12.21 17:29ma.hu / MTI

Luxemburg területével vetekszik az a jéghegy, ami miatt kérdésessé vált az Antarktiszra tervezett emlékexpedíció sikere: az ausztráloknak már a harmadik hajójukat kellett visszafordítaniuk a Denison-foknál beékelődött természeti képződmény miatt. A küldetést egyébként azért indították, mert így szeretnének megemlékezni arról, hogy épp 100 éve indult útnak a Déli-sarkra az első expedíció.

Douglas Mason volt az első ausztrál, aki eljutott az akkor még jórészt felfedezetlen jég világába: 1911. december 2-án indult útnak hajóval a tasmániai Hobart kikötőjéből, majd január 8-án érkezett meg a Commonwealth-öbölbe. A csapatával épített barakkok a mai napig őrzik emléküket a Denison-foknál.

Követőik viszont képtelenek átjutni a Mawson-viskókhoz, mert a hajók egyikén sem volt megfelelő jégtörő felszerelés és helikopterrel sem tudták megközelíteni a helyet.

A "bűnös" egyébként 2010-ben ütközött neki a Mertz-gleccsernek, akkor ékelődött be, miközben hatalmas darabot szakított ki a gleccserből. A 400 méter vastag tömb olyan erővel vágódott a jégbe, hogy az óceáni áramlatokat is megbolygatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.