Lepecsételt csomagban találtak rá a drogra

Nyolcvan éves lelet: heroin a külügyi aktában

Nyolcvan éve hevert érintetlenül a Brit Nemzeti Archívum egyik aktájába rejtve egy lepecsételt csomagban majdnem egy grammnyi heroin: annak idején bizonyítéknak szánták.

2011.12.21 09:29ma.hu

Az elmúlt évtizedek alatt számtalan érdekes "leletre" bukkantak már hivatali archívumokban, köztük a brit külügyi iratok között is, ám olyan csomagot, mint a mostani, nem sűrűn fedeztek még fel az aktákba rejtve. A nem egészen egy grammnyi heroinra egy látogató bukkant rá, amikor bele szeretett volna olvasni egy 1928-as kairói bírósági ügy feljegyzéseibe.

A dokumentumokat annak idején Londonba küldték és csatoltak hozzá egy csomagnyi, pecséttel lezárt heroint is, vélhetően köze volt a bírósági esethez, bár a hírt nyilvánosságra hozó BBC nem tért ki rá, hogy pontosan melyik ügyről volt szó.

A látogató először csak azt látta, hogy egy csomagban 19 kisebb tasak van, amit a felfedezés után laboratóriumba küldtek bevizsgálásra. Hamarosan kiderült, hogy tiszta heroint talált a megsárgult iratok között. A londoni rendőrség vizsgálatot indított, az aktába pedig a tasakok helyett egy fotó került, így csak részben sérült az akta eredetisége - és ezentúl a büntetés réme nélkül kérheti ki újra bárki, aki kíváncsi a részletes leírásra.

A több mint 1000 évre visszatekintő gyűjtemény összesen 11 millió dokumentumot tartalmaz, és akadt már közöttük néhány igencsak meglepő tárgy is. Jeff James, az archívum üzemeltetési igazgatója ezek közül a mumifikálódott patkányt és egy piros pizsamát emelt ki, de hogy ezek mely iratokhoz kapcsolódtak, arra már nem tért ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.