Harmadikként ért célba a csaló

Busszal döntött rekordot a maratoni futó, de lebukott

Busszal tette meg a maratoni táv egy részét egy futó, arra a járműre kapaszkodott fel, amelyik a nézőket szállította. Végül harmadikként lépte át a célvonalat, és még saját rekordját is megdöntötte - de lebukott.

2011.10.13 07:49ma.hu

Feltalálta a fából készült vaskarikát egy maratoni futó, ám ötletét mégsem díjazták a verseny szervezői: hiába "gépesítette" a táv egy részét, végül nemcsak érmétől fosztották meg, de nagy valószínűséggel a jövőben már ha akarná, se futhatná le végig a maratoni távot. Rob Sloant ráadásul a futóklubjából is kizárják, hiába volt tagja hosszú ideje.

A csaláson kapott brit sportoló a 32. kilométernél döntött úgy, pihen egy kicsit, de hogy ne veszítsen ezzel időt, rögtön fel is pattant az egyik arra járó buszra, ami mellesleg épp a szurkolókat szállította. Valamivel később, egy park fás részénél leugrott a járműről, és még arra is maradt ideje, hogy egy kicsit szusszanjon, míg fel nem bukkan az élmezőny.

Az első két futót elengedte, mert tartott tőle, hogy az mégiscsak feltűnő lenne, ha ő szakítaná át a célszalagot, de mivel mindenképp szeretett volna dobogós helyen végezni, harmadikként a két leggyorsabb futó után eredt.

Fotó: Telegraph/NNP


Az eredményhirdetés után büszkén feszített frissen szerzett bronzérmével a nyakában, de nem volt sok ideje, hogy kiélvezze a győzelmi mámort. A busz utasainak ugyanis feltűnt, hogy a dobogó harmadik fokán ugyanaz áll, akit ők potyautasként láttak a buszon csüngeni, és beárulták a csalót. A valódi bronzérmes, Steven Cairnes is értetlenül nézte, hogyhogy nem ő nyerte a harmadik díjat, mikor végig tartotta a helyét. Ám a 31 éves Sloan olyan hittel bizonygatta, hogy végig a nyomában volt és a végén beelőzte, hogy egy idő után már kezdett elbizonytalanodni saját igazában.

A szervezők számára a szemtanúk vallomása mellett az volt az egyik döntő bizonyíték, hogy a sportszerűtlen sportoló a táv második felét rövidebb idő alatt tette meg, mint az elsőt, márpedig ez a fáradtság növekedése miatt aligha lehetséges. "Ő volt az egyetlen, aki a táv második felét gyorsabban tette meg" - magyarázta Steve Cream, a verseny szervezője, aki egyben jó ideig csúcstartó is volt a maratoni távon.

Sloan egyébként 21 percet "javított" saját rekordján. Két évvel ezelőtt egy 69 éves futót ugyancsak csaláson kaptak a londoni maratonon, ő 3 óra 5 perccel rövidítette meg a futásidőt, no meg 16 kilométerrel a távot, őt szintén megfosztották a címétől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.