Poénnak indult, komolyan vették

Hegyet építenek Hollandiának: sípálya meg minden

Először csak viccből vetette fel egy újságíró, hogy a teljesen sík, mi több: mélyföldön fekvő Hollandiának igazán kéne egy hegy is, de mostanra a tréfából komoly elhatározás született, már a tervek is készülnek.

2011.08.22 11:29MTI

Többé nem fantazmagória egy 2000 méter magas hegy a holland mélyföldön - állítja az ötletgazda újságíró. "A gondolat már többször felvetődött, de most először veszik számosan komolyan" - mondta Thijs Zonneveld egykori atléta, a De Pers című napilap munkatársa.

Zonneveld szerint mérnökök, építési vállalkozások, beruházók és más szakemberek már meg is kezdték a tárgyalásokat az ember alkotta hegyről, amelyen helyet kapnának sí-, bob és jégpályák, valamint hegymászóösvények, sziklamászófalak és látványos hegyi utak hajtűkanyarokkal.

"Úgy látszik, az elsőre tréfának tűnő kérésem értő fülekre talált" - mondta az újságíró. Ezekben a nehéz időkben "az embereknek szükségük van arra, hogy valami nagy és izgalmas feladaton munkálkodjanak, és azt mondhassák: igen, meg tudjuk csinálni! Különféle cégek keresik már az innovatív alapozás lehetőségét" - tette hozzá.

Csak a végtelen síkság, ameddig a szem ellát... (Fotó: bugbog.com)


A projekt honlapját napról napra több százan keresik fel, Twitter-csatornájának pedig immár 8200 követője van.

Zonneveld még júliusban írt publicisztikát Hollandia "unalmas laposságáról". "A síkság ideális, ha céklát akarsz termeszteni, marhát legeltetni vagy szép egyenes utakat építeni, de katasztrofális a sportok szempontjából. Hegyet szeretnék, valódi hegyet. Hollandiában" - írta az egykori félprofi kerékpárversenyző.

Az ötletgazda szerint azonfelül, hogy a mesterséges hegy vonzaná a turistákat, lehetőséget nyújtana a sportolóknak, hogy nagyobb magasságokban eddzenek, és így végre egyenlő esélyeik legyenek a hegyvidéki országokból származó versenyzőkkel.

Az ötletet támogatja a holland kerékpáros-, hegymászó- és síszövetség is. "A Limburg melletti dombocskák nem hasonlíthatóak az Alpokhoz vagy a Pireneusokhoz, ezért támogatjuk a hegy létesítését" - írták a sportszövetségek közös közleményükben.

A holland hegy számára Zonneveld szerint a középső Flevoland tartomány lenne megfelelő. Itt ugyanis nem magasak a telekárak. A régió már tanulmányozza a lehetőségeket. "Álmok között élek. Csodálatos lenne, ha 2018-ra a hegy valósággá válna" - mondta az újságíró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.