Fura nevekből nincs hiány

Törvény tiltja: Ördögfióka lehet a gyerek, de Lucifer nem!

Törvényt hoztak annak a szabályozására, hogy nem lehet egyetlen újszülöttnek sem a Lucifer nevet adni, még akkor sem, ha a szülők úgy gondolják, később igazi ördögfióka lesz belőle.

2011.07.30 12:06ma.hu

Angolszász területeken gyakori, hogy az újszülöttet nem azonnal nevezik el a szülők, hanem néhány napot, vagy akár 1-2 hetet is várnak, míg kiismerik, és a jellemének megfelelő nevet próbálnak választani számára. Új-Zélandon ebben különösen kreatívok az apukák és anyukák, a Talula nevű hawaii szigettől kezdve a Kedves Ananászig mindenféle emberrel találkozhatunk, de az anyakönyvi hivatal ezúttal megálljt parancsolt.

Miután három szülőpáros is azzal az "egyedi" kérelemmel fordult hozzájuk, hogy szeretnének valami igazán ördögi nevet adni gyermeküknek, a hatóság úgy döntött, törvényt hoz létre, hogy Lucifernek nem lehet az apróságot elnevezni.

Persze ezen kívül volt még néhány igazán brilliáns ötlet, de azok tényleg csak egy-egy alkalommal fordultak elő, most már ezeket se egyenként fogják elutasítani, hanem eleve kérvényezni sem lehet.

Fotó: CréerBlog


Nem hívhatnak például senkit Bárónak, Püspöknek, Hercegnek, Generálisnak, Bírónak, Igazságnak, Királynak, Lovagnak, és Misternek.

Nem adható továbbá névként egy-egy betű, nem kezdődhetnek a nevek számmal, mint például 4Real, ugyanakkor utólag már nem kötelezik névváltoztatásra egy dohánykedvelő szülőpáros ikergyermekeit, akik a Benson és Hedges nevet viselik, Erőszak is maradhat, akárcsak a különösen "tréfás" Shelteri 16-os Busz nevű ifjú - korára, nemére és az őt ért szóbeli megpróbáltatásokra a hírek nem térnek ki.

A Talula Hulázik nevű kislány viszont - aki Hawaii egyik szigetéről kapta a nevét - 9 éves korában kérvényezte a névváltozást, mert annyi trauma érte a neve miatt. A bíróság a mostani törvényben egyértelműen kimondta, a neveknek utalniuk kell viselőjük nemére, de nem lehet csillagokról, mondatvégi pontról ("Full Stop"), egyéb írásjegyekről és mértani idomokról sem elnevezni senkit.

Érdekesség, hogy miközben a Lego és a Google névvel semmi bajuk nem volt, azt engedélyezték, addig Superman biztosan nem fog egy egyszerű átlagember képében szembejönni velünk, ahogy Metallicából sem lesz egyszemélyes formáció, és az Elvis név is tiltólistára került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.