Ugyanannyit stresszel az alfahím, mint a "köznép"

A nagy felfedezés: A páviánok főnökeként is stresszes az élet

A páviánok között csak addig érdemes a ranglétrán felfele kapaszkodni, amíg el nem éri a főnökhelyettesi rangot, utána megint fájhat a feje a sok stressz miatt - derítették ki a kutatók.

2011.07.15 17:29MTI

Több stresszben van része a páviánok között a falkavezérnek, mint "helyettesének" - fedték fel kutatók. A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez akkor is igaz, ha a majomcsapat viszonylag kiegyensúlyozott.

Amerikai kutatók a tesztoszteron és más stresszhormonok szintjét mérték szabadon élő páviánoknál a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban. Meglepetésükre kiderült, hogy az alfahímek stressz-szintje csaknem azonos volt a "rang nélküli" példányokéval.

A majmoknál a főnökség számos előnnyel jár, a vezér könnyebben jut eledelhez és a párválasztásban is lépéselőnyben van az alacsonyabb rangú hímekkel szemben. A pozíciónak azonban ára van: az alfahímnek meg kell védenie posztját, le kell győznie a feltörekvő vetélytársakat. Ez pedig energiát emészt fel és stresszel jár.

Talán ő is főnök...? (Fotó: Wallpapers)


A Princeton Egyetem Laurence Gesquiere vezette kutatói kilenc éven át tanulmányozták rendszeresen 125 kifejlett páviánhím ürülékmintáit, hogy képet nyerjenek hormonszintjükről. Emellett viselkedésüket is dokumentálták. Eredményeik szerint minél alacsonyabb rangja van egy példánynak a csoportban, annál magasabb a stresszhormonok szintje.

Ez azonban a falkavezérre is igaz, a tudósok jelentősen több stresszhormont észleltek a főnöknél, mint "helyetteseinél". Mindezek alapján úgy vélekednek, sokkal nagyobb feszültséggel jár a hierarchia élén állni, mint a második helyen.

A főnöknek gyakrabban kell megvédenie hatalmát és elnyerni a nőstények kegyét, hogy örökíteni tudja génjeit. Az alacsonyabb rangú egyedeknél a legnagyobb stresszt az okozza, hogy táplálékhoz jussanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.