Idén sem sérülésmentes a bikafuttatás

Izgalmas képek: Pamplonában futnak a bikák, törnek az orrok...

Megkezdődött az idei szezon első bikafuttatása a híres spanyol városban, Pamplonában, és ahogy ez már lenni szokott, hirtelen a baleseti osztályok is benépesültek a kórházakban.

Pamplonában 2011-ben is futnak a bikák képgaléria

2011.07.07 14:39MTI

Az idei szezon első bikafuttatásán Pamplonában csütörtökön reggel máris négy személyt kellett kórházba szállítani, mellkas-, állkapocs- és orrsérülésekkel. A világszerte ismert és nagy tömegeket vonzó - bár állatvédők által évek óta támadott - rendezvény szerda este vette kezdetét és kilenc napon keresztül tart Spanyolország Navarra tartományában, San Fermin ünnepén.

Az idei rendezvénysorozatot Ernest Hemingwaynek szentelik, mivel idén lesz 50 éve, hogy a híres író elhunyt. Ám nemcsak az évforduló miatt került a neve az idei bikafuttatás zászlójára: valójában ő tette világhírűvé az addig inkább csak Spanyolországban kedvelt szórakozást, miután 1923-ban, első személyes élménye után újságcikket írt, később pedig a Fiesta című regényében is említést tett az eseményről.

Fotó: Daily Record (A galériához KATT a képre!)


Az Enrique Maya polgármester által megnyitott ünnepségre a világ minden tájáról érkeztek idén is kíváncsi és kalandvágyó turisták, leggyakrabban franciák, amerikaiak, britek, ausztrálok és új-zélandi emberek próbálnak szerencsét a reggel 8 órakor kezdődő futáson.

Nem veszélytelen próbálkozás: szűk, macskakövekkel borított utcákon kell a felbőszült hat harci bika és több szelíd vezérökör előtt az arénába vezető 848,6 métert megtenni, miközben az a cél, hogy a bikáktól nem távolodni kell, hanem minél inkább megközelíteni őket - persze sérülés nélkül.

A menetek általában négy perc alatt lezajlanak, és átlagosan 2000-3500 között mozog az inkább vakmerő, mintsem bátor próbálkozók száma, akik mindössze egyetlen összecsavart újságpapírral a kezükben védekezhetnek a megvadult bikák ellen.

Ez persze nem sokat segít rajtuk, nem csoda, ha minden évben 2-300 sérülést regisztrálnak, 5-10 közülük súlyos, sőt, esetenként halállal is jár az esztelen rohanás. Az idén épp 100 éves rendezvényen a kezdetek óta 15 ember vesztette életét, legutóbb 2009-ben történt halálos öklelés, akkor egy 27 éves spanyol férfi esett a bikák áldozatául.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.