Világvége

A madárinfluenza először sújtja az Antarktiszt, veszélyeztetve az egyedülálló élővilágot

A vírust a Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek brit tengerentúli területhez tartozó Bird-szigeten élő barna szkúáknál fedezték fel, és a szakértők attól tartanak, hogy ez "katasztrofális szaporodási kudarcot" okozhat a térség sérülékeny vadon élő állatvilágában.

2023.10.27 18:39ma.hu

A halálos madárinfluenza betört az Antarktiszra, ami komoly aggodalmat kelt az elszigetelt pingvin- és fókapopulációkban, amelyek korábban soha nem találkoztak ezzel a halálos vírussal.

A Brit Antarktiszkutató Intézet (British Antarctic Survey, BAS) vizsgálatokat végzett, miután megmagyarázhatatlan elhullást észlelt a madárpopulációkban a Bird-szigeten. Ashley Bennison, a BAS tudományos vezetője szomorúságának adott hangot a vírus jelenlétének megerősítése miatt, kijelentve, hogy a teljes hatás még bizonytalan.

A Bird-sziget, amely a bolygó egyik leggazdagabb élővilágú helyeként ismert, számos veszélyeztetett madárfajnak, valamint 50 000 pár szaporodó pingvinnek és 65 000 pár szőrös fókának ad otthont.

A sziget a Dél-Georgia-sziget északnyugati csücskétől, a Falkland-szigetektől mintegy 600 mérföldre délkeletre található.

Az antarktiszi kutatással foglalkozó tudományos bizottság kockázatértékelése szerint a betegséggel szemben leginkább veszélyeztetett fajok a fókák, az oroszlánfókák, a halfarkasok és a sirályok, majd a pingvinek, a ragadozómadarak, a falklandi tokoscsőrűek és az óriáshojszák.

Dr. Meagan Dewar, az Antarktiszi Vadvilág Egészségügyi Hálózat elnöke figyelmeztetett a lehetséges "katasztrofális szaporodási kudarcra", amely több vadon élő állatfajra is pusztító hatással lehet a régióban.

A jelentés hangsúlyozza a folyamatos betegségfelügyeleti programok szükségességét az új és újonnan megjelenő kórokozók azonosítása érdekében, tekintettel a H5N1 antarktiszi megjelenésére. A vírus gyors terjedését Dél-Amerikában - három hónap alatt közel 4000 mérföldet tett meg - nagymértékben elősegítette a vadon élő madarak vonulási szokásai, így a vírus Dél-Georgiába való érkezése elkerülhetetlenül aggodalomra adott okot.

A Madárszigeten végzett pozitív tesztek után ideiglenesen felfüggesztették az állatok kezelésével járó terepmunkákat, és szigorú óvintézkedéseket tesznek a további fertőzés megelőzésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.