Csillagászat

Most szombaton ritka 'tűzgyűrű" napfogyatkozás lesz

Az úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás _ ismertebb nevén a tűzgyűrű _ rövid időre elhomályosítja az eget.

2023.10.09 18:39ma.hu

Az új-mexikói Albuquerque és a texasi San Antonio lakói a NASA szerint a hétvégén egy ritka típusú napfogyatkozás szemtanúi közé tartozik.

Ezen a szombat reggelen az emberek egy Oregontól Texasig húzódó keskeny területsáv mentén egy ritka jelenségnek, az úgynevezett "tűzgyűrűs" napfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi.

A NASA közleménye szerint az esemény annyiban egyedülálló, hogy a Nap egy része továbbra is látható lesz. Mint egy tipikus napfogyatkozásnál, a bámészkodók látni fogják, hogy a Hold rövid időre elhalad a Nap előtt.

Mivel azonban a Hold a Földtől legtávolabbi pontjához közel lesz, kisebbnek fog tűnni, mögötte pedig egy csillogó napfénykör lesz látható.

2012 óta ez lesz az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban "gyűrűs" napfogyatkozás lesz.

A következő ilyen napfogyatkozás a tervek szerint csak 2039-ben lesz látható az Egyesült Államokból, bár az amerikaiak jövő év áprilisában teljes napfogyatkozást láthatnak majd.

A NASA hangsúlyozza, hogy az eseményt speciális szemüvegen keresztül vagy közvetett módszerrel kell megtekinteni, hogy megvédjük szemünket a részben látható Nap fényétől.
A gyűrűs napfogyatkozás Közép- és Dél-Amerika egyes részein is megfigyelhető lesz, a megfigyelési útvonal Guatemalán, Belize-en, Hondurason, Nicaraguán, Costa Ricán, Panamán, Kolumbián és Brazílián halad keresztül. A Mexikóban élők vagy Mexikón átutazók a Yucatán-félszigeten található Edzná régészeti lelőhelyen található maja templom tetejéről láthatják majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.