Világvége

Halálos betegség tört ki Szudánban - több mint 1200 gyermek halt meg

Gyermekhalálozás a szudáni válságban.

2023.09.19 18:45ma.hu

Több mint 1200 öt év alatti gyermek halt meg a háború sújtotta Szudán menekülttáboraiban május közepe és szeptember között egy feltételezett kanyarójárvány és a súlyos alultápláltság halálos kombinációja következtében - közölte az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet.

A halálesetek a szudáni Fehér-Nílus államban történtek - közölte az ENSZ.

A Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) és a WHO kedden közös nyilatkozatban közölte, megismételve aggodalmukat az afrikai ország "romló" egészségügyi helyzete miatt, amely a rivális katonai csoportok közötti, április óta tartó harcok következtében alakult ki.

Az UNHCR csapatai szerint az ország más részeiből több mint 3100 kanyaró- és magas alultápláltsági gyanús esetet, valamint több mint 500 koleragyanús esetet jelentettek.

Az egészségügyi intézmények túlterheltek a személyzet, az életmentő gyógyszerek és a kritikus felszerelések hiánya miatt - közölték a szervezetek, hozzátéve, hogy a kórházak és az orvosi csapatok elleni ismételt támadások súlyosbították a szolgáltatásnyújtási kihívásokat, súlyosbítva a betegségek számát és a halálos áldozatok számát egyaránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.