Világvége

Gyümölcslégy miatt rendeltek el karantént Los Angeles területén

A karantén - amely gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozott, de emberekre nem - állítólag az első ilyen jellegű intézkedés volt az Egyesült Államok történetében.

2023.08.05 08:38ma.hu

Los Angeles megyében egy 204,5 kilométeres területet helyeztek karantén alá, hogy megpróbálják megállítani a Dél- és Délkelet-Ázsiában honos invazív gyümölcslégyfaj, a Tau terjedését.

A kaliforniai Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (CDFA) azt követően jelentette be a karantént, hogy a múlt héten több mint 20 Tau-legyet - amelyek kifejlett példányai akár 7 mm hosszúra is megnőhetnek - fedeztek fel a Los Angelestől mintegy 55 km-re fekvő Stevenson Ranch településen.

A CDFA a szárnyas rovarokat "a mezőgazdaság és a természeti erőforrások komoly kártevőjeként" jellemzi, a legyek állítólag veszélyt jelentenek egyes helyi növényfajokra, valamint olyan terményekre, mint az avokádó, a citrusfélék, a paprika, a paradicsom és az uborka, amelyeket a bogarak szívesen rágcsálnak.

A karanténövezetben lakóknak tilos bármilyen gyümölcsöt és zöldséget kivinniük a körzetből, és elrendelték, hogy azokat dupla zsákos szemeteszsákokban dobják ki, hogy megakadályozzák a legyek terjedését. A birtokokon szedett gyümölcsöket és zöldségeket azonban továbbra is fel lehet dolgozni vagy el lehet fogyasztani.

A CDFA tisztjei a karanténzónában olyan területekre mentek, ahol a legyeket észlelték, hogy megvizsgálják a termést a Tau-lárvák után, a területet Spinosad rovarölő szerrel permetezik, és feromoncsalétek segítségével megpróbálják csapdába ejteni a legyeket.

A Tau gyümölcslegyeket, amelyek 2016-ban jelentek meg a kaliforniai San Bernardino megyében, és azóta háromszor észlelték őket, feltehetően a lárváikat tartalmazó termékeket gyanútlanul szállító utazók hozták be az Egyesült Államokba.

A Tau-gyümölcslegyek egyedi sárga/fekete színükről különböztethetők meg, és világos, sötét csíkos szárnyaik vannak. Hengeres, fehér tojásaik akár 1 mm hosszúra is megnőhetnek, a nőstények gyümölcsökbe és zöldségekbe petéznek, a lárvák kikelésig a féregjáratokban lakmároznak.

A faj Ázsia nagy részén őshonos, többek között Kínában, Indiában, Vietnamban, Kambodzsában, Laoszban, Thaiföldön, Malajziában, Szingapúrban, Bruneiben, Indonéziában, Bangladesben, Bhutánban és Srí Lankán. Hazájában a tökféléket pusztítják, többek között a sütőtök, az uborka, a tök és a görögdinnye jelentős kártevőjének számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.