Világvége

Bibliai betegség terjed az Egyesült Államokban

A leprás megbetegedések esetei megduplázódtak az elmúlt évtizedben, Florida középső része pedig a gócpontnak számít.

2023.08.05 07:31ma.hu

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) arra figyelmeztetett, hogy a helyben szerzett leprás esetek száma emelkedik Florida középső részén, ahol az államban bejelentett esetek 81%-a, az országban pedig az összes eset ötöde fordul elő.

A leprát jellemzően olyan területekről érkező bevándorlók hozzák be az Egyesült Államokba, ahol a betegség endémiás (az adott területen folyamatosan fellelhető járványos betegség), de a 2015 és 2020 között az Egyesült Államok délkeleti részén bejelentett esetek több mint egyharmadát helyben "kapták el" - közölte a CDC hétfői sajtóközleményében.

A közlemény példaként említette egy férfi esetét, aki egy bőrgyógyászati klinikán keresett kezelést fájdalmas kiütések miatt, amelyek a végtagjain kezdődtek, de átterjedtek a törzsére és az arcára. A férfi nem utazott sem külföldre, sem az Egyesült Államokon belül, és nem érintkezett bevándorlókkal vagy ismert leprabetegekkel, ami arra utal, hogy a betegséget Florida középső részén szerezte.

A Hansen-kórként is ismert lepra legalább i. e. 600 óta létezik, és ma leginkább Brazíliában, Indiában, valamint Afrika és Délkelet-Ázsia egyes részein fordul elő. A betegségről úgy gondolják, hogy a fertőzött személlyel való tartós érintkezés útján terjed, és fájdalmas kiütéseket és a bőr elszíneződését okozza, valamint izomsorvadáshoz, idegkárosodáshoz és bénuláshoz vezethet. A 20. század közepe óta antibiotikumokkal gyógyítható, bár a betegek maradandóan eltorzulhatnak vagy fizikailag károsodhatnak, ha nem kezelik őket elég korán.

Világszerte az Egészségügyi Világszervezet szerint az évente bejelentett esetek száma az 1980-as évekbeli több mint 5 millióról 2020-ra 200 000-re csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.