Világvége

Bizonytalan a helyzet Európa legnagyobb atomerőművében - NAÜ

Az ENSZ atomenergia-felügyeletének megfigyelői, akik a zaporizzsjai létesítményben állomásoznak, több robbanást is hallottak.

2023.07.14 13:54ma.hu

Továbbra is "nagyon bizonytalan" a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben, az ellenőrök az elmúlt napokban több robbanásról számoltak be - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A létesítmény a maga nemében a legnagyobb Európában, és az orosz-ukrán konfliktus frontvonalának közelében található.

A NAÜ szerdán kiadott legutóbbi, Ukrajnáról szóló frissített jelentésében részletesen beszámolt az Oroszország által ellenőrzött létesítményben végzett tevékenységéről. A megfigyelők által hallott robbanások "némi távolságban", különböző időpontokban történtek. Magát a telephelyet nem érte semmilyen hatás.

A NAÜ munkatársai ugyanakkor azt állítják, hogy nem láttak aknát vagy robbanóanyagot a zaporizzsjai üzemben, ellentétben az ukrán állításokkal, miszerint a létesítményt "aláaknázták". Még nem sikerült bejutniuk két reaktorépület tetejére, ahol Kijev korábban azt állította, hogy az orosz hadsereg robbanóanyagokat helyezett el.

Moszkva tagadta a vádakat, és azzal vádolta Kijevet, hogy hamis zászlós akcióval készítette elő a helyszínt, amelyet mind Oroszország, mind Ukrajna sajátjának tekint.

A NAÜ a vízellátást is figyelemmel kíséri, miután a múlt hónapban lerombolták a kachovkai gátat, amely miatt Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatta. A vízkészletek "néhány hónapra elegendőek" - állapította meg az ügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.