Világvége

Kanadában jelenleg 214 erdőtűz tombol, ebből 93-at nem tudnak megfékezni

A katasztrófavédelmi miniszter szerint nem tudják kontrollálni a vészhelyzetet.

2023.06.03 13:15ma.hu

Jelenleg 214 aktív erdőtűz pusztít Kanadában, és ezek közül 93-at nem is tudnak ellenőrzés alá vonni - közölte pénteken Bill Blair katasztrófavédelmi miniszter.

"Vészhelyzet van Albertában, az Északnyugati Területeken, Saskatchewanban, Manitobában, Québecben, Új-Brunswickban és Új-Skóciában" - mondta Blair.

Blair elmondta, hogy az összes érintett tartományban és területen úgynevezett határfelületi erdőtüzekkel kell szembenézni, és ezek közül 19 közvetlenül érinti az őslakosok közösségeit - kilenc Albertában, négy Saskatchewanban, kettő Quebecben és Új-Skóciában, valamint egy-egy Manitobában és az Északnyugati Területeken.

Az erdőtüzek miatt országszerte több ezer kanadai evakuálására is szükség volt, több mint 29 ezren kényszerültek kitelepítésre - közölte Blair.

Kanada további segítséget kap nemzetközi partnereitől: Alberta további 158 tűzoltót fogad Ausztráliából, összesen 353-at kapnak, és 21-et Új-Zélandból, ahonnan összesen 46 lánglovag érkezik - mondta Blair.

Az Egyesült Államok is jelentősen hozzájárult a Kanada-szerte pusztító erdőtüzek leküzdésére tett folyamatos erőfeszítésekhez, már 304 tűzoltót küldtek Albertába, a tartomány további 101, majd a jövő héten 100 főnyi erősítés érkezésére számít - mondta Blair is.

Új-Skócia tartomány szintén amerikai tűzoltókat fogad - tette hozzá Blair.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.