Pusztító időjárás

Ítéletidő Olaszországban: két ember meghalt, százakat kellett kitelepíteni

Az utóbbi negyvennyolc órában "megállás nélkül zuhogott".

2023.05.03 18:16MTI

Két idős férfi vesztette életét a mindenekelőtt Bologna és Ravenna térségét sújtó esőzésben és áradásban, amely miatt 450 embert kellett kitelepíteni szerdán.

Emilia-Romagna tartomány vészhelyzet elrendelését kérte a kormánytól. Stefano Bonaccini kormányzó úgy nyilatkozott, az utóbbi negyvennyolc órában rendkívüli mennyiségű csapadék esett, "megállás nélkül zuhogott".

Ravenna város térségében 450 lakost menekítettek ki, több településen hidakat, utakat, iskolákat zártak le. Továbbra sem járható a tartományon áthaladó Emilia-országút, akadozik a vasúti közlekedés, Bolognában áramszünet miatt két órára leállt a repülőtér forgalma.

A katasztrófavédelem csütörtökre a legmagasabb szintű riasztást adta ki áradások miatt Emilia-Romagna több térségére, a régió egészére pedig közepeset. A katasztrófavédelmet vezető Nello Musumeci általános mozgósítást rendelt el a lakosság segítésére.

A Ravenna közeli Castel Bolognesében egy 80 éves kerékpárost a medréből kilépő Senio folyó sodort el. Egy 78 éves férfit földcsuszamlásban összeomlott háza romjai alatt találtak meg a tűzoltók a Bologna térségében található Fontanelicében.

Az országban továbbra is a szárazság jelenti a fő problémát, amelyet a hirtelen nagy mennyiségben lehulló eső sem enyhít - közölte a nemzeti vízkészletért és vízgazdálkodásért felelős ANBI. A szervezet rámutatott, hogy 1970-ben évi háromszáz milliárd köbméter csapadék esett, ami 2000-re tizennyolc százalékkal csökkent, 2022-ben pedig az utóbbi hatvanöt év legszárazabb évét mérték.

Az áprilisban a szárazság teremtette vészhelyzet kezelésére kinevezett kormánybiztos, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes vezetésével megtartják az első egyeztetést a nemzeti éghajlati helyzetről. Salvini kijelentette, Olaszország nem engedheti meg magának, hogy minden nap más környezeti vészhelyzettel kerüljön szembe. Nemzeti kihívásnak nevezte a vízkészletek őrzését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.