Környezet

Óriásit ugrott az illegális erdőirtás az elmúlt évtizedben Brazília őslakosok lakta vidékein

129 százalékkal nőtt.

2023.04.26 12:39MTI

Százhuszonkilenc százalékkal nőtt az illegális erdőirtás 2013 és 2021 között a brazíliai Amazonas vidékén az őslakosok földjein - derült ki a Sao Pauló-i Kutatási Alapítvány kedden közzétett tanulmányából.

Az erdőirtás mintegy 96 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással járt, ennek 59 százaléka ráadásul a 2019 és 2021 közötti időszakhoz köthető - hangsúlyozták a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kutatásban 232 őslakos térséget vizsgáltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy az erdőirtás ezeken a területeken elérte az 1708 négyzetkilométert, vagyis a brazil Amazonas 2,38 százalékát.

"Az erdőirtás más problémákkal is jár ezeken a területeken, egyebek mellett betegségek terjedését okozza, és veszélyezteti az elszigetelt őslakos népek fennmaradását" - idézte a dél-amerikai Telesur médiahálózat Celso Silvát, a brazíliai Maranhao Szövetségi Egyetem biodiverzitás és természetvédelem professzorát.

Guilherme Mataveli, a tanulmány egyik társszerzője kiemelte, hogy az őslakosok földjei kulcsszerepet játszanak a brazíliai környezetvédelmi célok elérésében, köztük a klímaváltozás hatásainak enyhítésében, hiszen a dél-amerikai országban található az Amazonas esőerdőinek 60 százaléka.

A tanulmány szerzői eredményeik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy "az őslakos területetek továbbra is sebezhetőek maradnak, ha nem születnek politikai intézkedések az illegális erdőirtás ellen, és az őslakosok alkotmányos jogainak védelmében, hogy megóvhassák a földjeiket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.