Pandémia

A chilei egészségügyi minisztérium megerősítette: embert betegített meg a madárinfluenza

Az Egyesült Államokban áprilisban jelentettek egy emberi megbetegedést, idén januárban pedig egy másik esetet Ecuadorból.

2023.04.01 13:16ma.hu

A chilei egészségügyi minisztérium megerősítette az ország első H5N1-es madárinfluenzás emberi esetét - jelentette a Reuters. A minisztérium szerint a betegséget egy 53 éves férfinál diagnosztizálták. Állapota súlyosnak, de stabilnak minősül.

A kiadvány megjegyzi, hogy a hatóságok most azt vizsgálják, hogyan és hol kaphatta el a férfi a vírust, és lehetséges-e más fertőzött is. A média arról is beszámolt, hogy a chilei egészségügyi hatóságok tisztázták, hogy az ember madaraktól vagy tengeri emlősöktől is elkaphatja a vírust, de eddig nem dokumentáltak emberről emberre történő fertőzést.

A chilei hatóságok már 2022-ben madárinfluenzás eseteket jelentettek vadon élő és haszonállatoknál. Az utóbbiak körében előfordult esetek miatt a hatóságok kénytelenek voltak felfüggeszteni a baromfiexportot.

Tavaly több tízmillió madarat vágtak le az Egyesült Államokban, hogy megállítsák a betegség terjedését. Az Egyesült Államokban áprilisban egy emberi megbetegedést jelentettek, idén januárban pedig egy másik esetet Ecuadorból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.