Világvége

A brutális időjárás porig rombolta Mississippi városait - képek, videó

Legalább 23 ember meghalt, négyet pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván - jelentették az amerikai hatóságok.

2023.03.25 17:22ma.hu

Legalább 23 ember meghalt, miután tornádók és viharok pusztító kombinációja sújtotta péntek este az amerikai Mississippi államot - közölték szombaton a helyi hatóságok. Több tucatnyian megsérültek, négy embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A helyi hatóságok azt is közölték, hogy a Mississippi állambeli Rolling Fork városának "annyi".

Az óránként 80,46 kilométeres sebességgel haladó tornádó péntek este csapott le Silver Cityre és Rolling Forkra, utóbbit szinte teljesen a földdel tette egyenlővé. Rolling Fork polgármestere, Eldridge Walker elkeseredett, hogy "városának vége", miközben azt ígérte a lakosoknak, hogy a mentési munkálatok folyamatban vannak, és a várost újjáépítik.

A közösségi médiában közzétett videók és képek a katasztrófa következményeiről a teljes pusztulás jeleneteit mutatják: nagy területek teljesen rommá és törmelékké váltak, autók és teherautók pedig az egykori épületek romjain hevernek darabokban.

Mississippiben és Alabamában legalább tizenegy tornádó-riasztást adtak ki 24 óra alatt, bár nem volt világos, hogy ezek közül hányat érintett a Rolling Forkot és Silver Cityt elpusztító tornádó. A jelentések szerint a helyiek az otthonaikban rekedtek, miközben bútorok és más hatalmas törmelékek repültek a levegőbe. Félő, hogy sokan még mindig csapdában vannak.

Haláleseteket jelentettek Mississippi Sharkey, Humphreys, Carroll és Monroe megyéiből, amelyeket az állami hatóságok megerősítettek, miközben a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal egy csapatát küldték az államba. Tate Reeves kormányzó pénteken további katasztrófavédelmi személyzetet aktivált a mentési munkálatok segítésére.

Három amerikai államban több mint 83 ezer háztartásból jelentettek áramkimaradást, csak Tennessee-ben 47 ezerből, bár a PowerOutage.us szerint ezek egy részében délutánra helyreállt az áramszolgáltatás.

Vasárnap újabb viharok várhatóak a térségben: az előrejelzések szerint heves széllökések, tornádók és jégeső, valamint eső várható az alabamai Montgomeryben, a Mississippi állambeli Jacksonban, valamint a Georgia állambeli Columbusban és Maconban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.