Világvége

Több mint másfél millió liter radioaktív víz ömlött ki egy amerikai atomerőműből

Egy minnesotai létesítmény elismerte a radioaktív szivárgást, de csak az engedély meghosszabbításának kérelmezése után hozta nyilvánosságra a trícium-balesetet.

2023.03.17 07:46ma.hu

Az Egyesült Államok északi részén fekvő Minnesota állam hatóságai csütörtökön nyilvánosságra hozták, hogy egy Minneapolis melletti atomerőműből több mint 1,5 millió liter radioaktív víz folyt el. Az Xcel Energy, amely a Monticello atomerőmű tulajdonosa, dolgozik a szivárgás elhárításán, és ragaszkodik ahhoz, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély.

A Minnesota Pollution Control Agency (MPCA) szerint mintegy 400.000 gallon, azaz 1.514.164 liter tríciumos víz szivárgott el a létesítmény egyik csőtöréséből. Az esetet először november 22-én fedezték fel, a forrását pedig december 19-én találták meg, és "hamarosan" befoltozták.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a nyilvánosságot nem tájékoztatják az incidensről, miközben az Xcel Energy és az állam "aktívan kezeli" a helyzetet, hogy megakadályozza, a sugárzó víz a közeli Mississippi folyóba terjedjen - mondta Kirk Koudelka, az MPCA helyettes biztosa a Minneapolis Star-Tribune című lapnak.

"Ha már minden információnk megvan arról, hogy hol történt a szivárgás, mennyi került a talajvízbe, és hogy a szennyezett talajvíz az eredeti helyszínről továbbhaladt, megosztjuk ezeket az információkat" - tette hozzá csütörtökön Michael Rafferty, az MPCA szóvivője.

"Ez nem jelent közegészségügyi vagy ivóvízproblémát" - mondta Christopher Clark, az Xcel minnesotai elnöke. Elismerte, hogy a sugárszennyezett víz "jóval meghaladja" a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) által előírt határértéket. A "jóval meghaladja" azonban azt jelenti, hogy közvetlenül az erőmű alatt milliószorosa a legmagasabb megengedett értéknek.

Monticello városa közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy az ivóvízellátást nem érintette a szivárgás, amely azon a területen kívül történt, ahonnan a városi kutakhoz szükséges vizet nyerik.

A szennyezett vizet nem észlelték az erőmű határán kívül - közölte az Xcel a KMSP-TV-vel. Becslések szerint a víz 25%-át visszanyerték és a helyszínen lévő kezelőrendszerbe szivattyúzták. A vállalat azt fontolgatja, hogy tárolótartályokat vagy egy visszatartó tavat épít a projekthez, amely egy évig vagy tovább tarthat.

Viktoria Mitlyng, az amerikai nukleáris szabályozó hatóság (NRC) szóvivője szerint a szivárgás jóval az NRC biztonsági küszöbértéke alatt van, és a terv nem sérti az előírásokat. A tríciumszivárgás "nem szokatlan az atomerőművekben" - tette hozzá.

Mint ismeretes, a monticellói létesítményből 1981-ben mintegy 7500 liternyi szennyezett víz folyt el, és a víz egy része a folyóba került, de az állami egészségügyi hatóságok szerint ez nem jelentett veszélyt az élővilágra vagy a közegészségügyre. Emellett 2009-ben is történt radioaktív vízelfolyás.

Januárban az Xcel kérelmet küldött az NRC-nek, hogy a Monticello engedélyét további 20 évvel hosszabbítsa meg 2030 utánra, amikor a jelenlegi engedély lejár. A vállalat szerint a meghosszabbítás "kritikus" ahhoz, hogy megfeleljen egy új minnesotai törvénynek, amely 2040-re 100%-ban szénmentes villamos energiát ír elő.

A trícium a hidrogén enyhén radioaktív izotópja, amely gyakran megtalálható az atomreaktorok hűtésére használt vízben. Az egyetlen mód, ahogyan hatással lehet az emberekre, ha belélegzik vagy szennyezett vizet isznak - mondta Daniel Huff, a minnesotai egészségügyi minisztérium helyettes biztosa, hozzátéve, hogy a lakosság atomerőműből származó expozíciója "nulla".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.