Katasztrófa

Több halálos áldozata is van az Új-Zélandon tomboló Gabrielle ciklonnak

Több települést még mindig megközelíteni sem lehet az áradások és földcsuszamlások miatt.

2023.02.15 09:55MTI

Legalább négy halálos áldozata van az Új-Zélandon tomboló Gabrielle ciklonnak; több települést még mindig megközelíteni sem lehet az áradások és földcsuszamlások miatt.

Az új-zélandi rendőrség szerdai közleménye szerint a vihar négy halálos áldozata közül az egyik egy önkéntes tűzoltó, akit földcsuszamlás temetett maga alá Auckland közelében, Muriwaiban. További három személy, köztük egy gyermek Hawke's Bay környékén vesztette életét.

A Gabrielle ciklon miatt rengeteg embert kellett kimenekíteni, a szélsőséges időjárás pusztítása áramszüneteket és óriási anyagi károkat okozott az Északi-szigeten.

Kieran McAnulty katasztrófavédelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a vihar halálos áldozatainak száma emelkedhet.

A miniszter közleménye szerint mintegy 10 500 embert kellett kimenteni, és 144 ezren maradtak áram nélkül. Számos település továbbra is megközelíthetetlen az áradások és földcsuszamlások miatt.

Az új-zélandi védelmi erők (NZDF) csak Hawke's Bay régióban százakat mentettek ki, köztük háztetőkre menekült embereket.

Az új-zélandi rendőrséghez 1442 eltűnt emberről érkezett bejelentés, elősorban az Északi-szigetről.

A Gabrielle ciklon pusztítása miatt kedden országos szükségállapotot hirdettek ki a szigetországban. Chris Hipkins kormányfő a bejelentés után elmondta, hogy a ciklon "egy nemzedék óta nem látott" méretű károkat okozott. Az országos vészhelyzet kihirdetése lehetővé teszi a kormány számára, hogy támogassa az érintett régiókat, és további forrásokat biztosítson

Új-Zélandon korábban csak két alkalommal jelentettek be országos szükségállapotot, a 2011-es földrengés után és a 2020-as koronavírus-járvány idején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.