Világvége

New York államot az elmúlt évtizedek legerősebb földrengése rázta meg - videó

A Richter-skála szerinti 3,8-as erősségű rengés Buffalo közelében történt hétfőn.

2023.02.07 19:12ma.hu

Buffalót, az amerikai New York állam második legnagyobb városát 3,8-as erősségű földrengés rázta meg hétfőn. A rengés négy évtizede a legerősebb volt a térségben, de nem okozott anyagi károkat - közölték a helyi hatóságok.

Az Egyesült Államok földtani intézete (USGS) szerint közel 3000 helyi lakos érezte a rengést, amely reggel 6 óra 15 perc körül történt. A Buffalo külvárosától, West Seneca városától kelet-északkeletre, 1,24 mérföld (2 km) mélységben, 1,86 mérföldre (3 km) volt.

Kathy Hochul kormányzó egy tweetben megerősítette a rengést, azt írva, hogy "egyelőre nem jelentettek károkat".

Az Erie Megyei Nemzetbiztonsági és Vészhelyzeti Szolgálatok Minisztériumának helyettes biztosa, Gregory J. Butcher elmondta, hogy a lökéshullámokat északon egészen a Niagara vízesésig, délen pedig az Orchard Parkban is érezték.

Mark Poloncarz, Erie megye vezetője úgy jellemezte a rengést, mintha "egy autó csapódott volna a buffalói házamba", és hozzátette, hogy "kiugrott az ágyból".

Yaareb Altaweelt, a Nemzeti Földrengésinformációs Központ szeizmológusát az NBC News idézte, aki szerint az Egyesült Államok északkeleti részén "állandóan történnek földrengések".

1983 óta a szeizmológusok 24 2,5-es erősség feletti rengést regisztráltak West Seneca térségében, a hétfői volt a legerősebb.

Szintén hétfőn egy 7,8-as erősségű földrengés több ezer kilométerrel arrébb pusztított, amikor Délkelet-Törökországot és Észak-Szíriát sújtotta. Kevesebb mint 12 órával később egy 7,5-es erősségű utórengés rázta meg ugyanezt a területet.

A legfrissebb jelentések szerint a természeti katasztrófa több mint 5000 halálos áldozatot követelt, és a halálos áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, ahogy a mentők eltakarítják a romokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.