Katasztrófa

Az elmúlt évek legsúlyosabb olajszivárgása történt Amerikában

Mintegy 2,2 millió liter nyersolaj áramlott ki az Egyesült Államok és Kanada között húzódó Keystone vezetékből.

2022.12.12 10:49MTI

A szövetségi hatóságok magyar idő szerint szombat hajnalban azt közölték, hogy a kifolyt mennyiségből egy olimpiai úszómedencét is meg lehetne tölteni.

A szivárgást először szerdán, egy folyóban észlelték. A vezetéket működtető kanadai TC Energy vállalat azonnal kezelésbe vette a sérült részt, pénteken pedig vizsgálatot indítottak az ügyben. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint az elmúlt napokban földgátat hoztak létre az érintett folyóban a további szennyezés megfékezése érdekében.

A 240 kilométeres Keystone vezeték Kanadából az amerikai Oklahoma és Texas államokba szállít kőolajat, ahol üzemanyagot és egyéb olajtermékeket állítanak elő a nyersanyagból.

A szerdai eset az Amerikai Közlekedési Minisztérium szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete.

Az ilyen katasztrófák és egyéb hatások miatt a környezetvédők sok éven át hevesen tiltakoztak a tervezett, 1900 kilométer hosszú Keystone XL vezeték kiépítése ellen. Nyomásgyakorlásuk célba ért, a projektet végül tavaly felszámolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.