Világvége

Riadót fújtak a kedvtelésből tartott állatok eledelében lévő mérgező örök vegyi anyagok miatt

Az Environmental Working Group amerikai kutatói úgy vélik, hogy a toxinok a csomagolásból a tartalomba szivárognak.

2022.11.04 15:51ma.hu

Az Egyesült Államokban forgalmazott piacvezető macska- és kutyaeledel-termékek közül sok per- és polifluoralkil-anyagoknak (PFAS) nevezett mérgező vegyi anyagokkal szennyezett. A mérgek különösen halálosak a háziállatokra nézve - derült ki az Environmental Working Group (EWG) csütörtökön közzétett jelentéséből.  

A PFAS-okat arra használják, hogy a termékeket víz- és hőállóvá tegyék. Ezeket az anyagokat "örökkévaló vegyi anyagoknak" is nevezik, mivel természetes úton nem bomlanak le.  

Az EWG hét különálló PFAS-t talált az általa vizsgált hét állateledel-márka csomagolásában, a Purina Cat Chow Complete Chicken Flavor a lista élén állt a legmagasabb szennyezettségi szinttel, 244,7 ppb koncentrációjú értékkel. A Kibbles 'n Bits Bacon and Steak ízű 14,3 ppb összes PFAS-t tartalmazott, míg a többi márka zacskóiban egyenként 15 ppb alatt volt a PFAS-tartalom.

Az EWG mind a 11 állateledel-fajta csomagolásán, amelyet egy független laboratóriumba küldött, az "örökkévaló vegyi anyagok" nyomait fedezték fel.

Bár nem létezik jogi keret az élelmiszerekben található PFAS-ok korlátozására, kérdéses, hogy az anyagok bármilyen szintje valóban "biztonságosnak" mondható-e, tekintve, hogy rákos megbetegedésekkel, vese- és májbetegségekkel, immunproblémákkal, születési rendellenességekkel és más egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe.

Sydney Evans, az EWG tudományos elemzője szerint a vegyi anyagokat a zacskók gyártásakor használták, hogy azok zsírtaszítóvá váljanak, és ahogyan az várható volt, a benne lévő kutyakajába is beoldódtak, amelyet a tanulmányban nem vizsgáltak. Hasonló jelenséget figyeltek meg a gyorséttermi csomagolásoknál, amelyek PFAS-okat szivárogtattak a bennük lévő emberi táplálékba. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal azonban elutasította az anyagok élelmiszercsomagolásban való felhasználásának betiltását. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.