Világvége

Újabb riadót fújtak a világban egy veszélyes járvány miatt

Az egészségügyi felügyelet "példátlan" hullámot észlelt egy magas patogenitású influenza esetében a vadon élő és a házimadarak körében.

2022.10.04 20:11ma.hu

Az EU országaiban a madárinfluenza (HPAI) veszélyesebb változatának eddigi legnagyobb észlelt járványát tapasztalják - figyelmeztetett egy megfigyelőszerv.

Az EU Élelmiszerbiztonsági Ügynökségének (EFSA) közleménye egy influenzáról szóló dokumentumra hívta fel a figyelmet, amelyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tett közzé.

A tudósok arról számoltak be, hogy "2022 júniusa és augusztusa között példátlanul magas volt a HPAI-vírus kimutatása vadon élő madarakban". Az Atlanti-óceán partvidékén élő tengeri madarak költő kolóniáit különösen súlyosan érintette a vírus, és magas elhullási arányt figyeltek meg.

A baromfik körében június és szeptember között kitört járványok ötször annyi telephelyet érintettek, mint 2021 azonos időszakában - áll a tanulmányban. Ebben az időszakban 1,9 millió tenyésztett szárnyast "selejteztek le", a tanulmány szerint a leölt állatok 70 százalékát Hollandiában és Németországban. A járvány teljes 2021-2022-es időszakában 47,7 millió madarat vágtak le - tette hozzá a jelentés.

"A baromfiknál és vadon élő madaraknál szeptemberig észlelt esetek alapján a jelenlegi járvány egyértelműen még mindig tart. Az őszi vándorlás kezdetével és az Európában telelő vadmadarak számának növekedésével a vírus Európában megfigyelt perzisztenciája miatt valószínűleg a korábbi évekhez képest magasabb a magas patogenitású madárinfluenza-fertőzés kockázata" - mondta az EFSA tisztviselője, Guilhem de Seze, aki a kockázatértékeléssel megbízott osztályát vezeti.

Az uniós testület a fertőzés földrajzi terjedését a jelenlegi járványügyi szezonban "példátlan" mértékűnek nevezte. A kutatók szerint a vírus egészen a Svalbard-szigetekig északra, Ukrajnáig keletre és Portugália déli részéig jutott el.

2021 őszén a HPAI A(H5N1) törzs vándormadarakban átkelt az Atlanti-óceánon is, és Kanadában és az Egyesült Államokban súlyos járványt okozott a baromfik körében - tette hozzá az ügynökség.

Az állatokat érintő influenzajárványok komoly gazdasági hatással lehetnek a gazdálkodásra, és veszélyt jelenthetnek a közegészségügyre, mivel a vírus egyes változatai átvihetők az emberre. Az ECDC közölte, hogy legutóbbi jelentése óta összesen öt emberi madárinfluenza-fertőzést jelentettek Kínában.

Az egészségügyi ügynökség a vírus által az európai lakosságra jelentett kockázatot az általános lakosságra nézve alacsonynak, a madarakkal rendszeresen érintkező emberek, például a mezőgazdasági dolgozók esetében pedig alacsonynak vagy közepesnek értékelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.