Katasztrófa

130 kilométer/órás széllökésekkel csapott le Mexikóra az Orlene hurrikán - videó

Az Orlene némileg veszített erejéből, miután átrobogott a Mexikó nyugati partvidéke előtt húzódó Islas Marías szigeteken.

2022.10.04 10:16MTI

Lecsapott Mexikó csendes-óceáni partvidékére, Mazatlán turistaváros közelében hétfőn az Orlene hurrikán, amely óránkénti több mint 130 kilométeres széllel érkezett.

A brit The Guardian online kiadása szerint a trópusi vihar Mazatlántól mintegy 65 kilométerre délre, El Rosario városban elektromos kábeleket rángatott meg úgy, hogy szikrákat szórtak.

Az Orlene némileg veszített erejéből, miután átrobogott a Mexikó nyugati partvidéke előtt húzódó Islas Marías szigeteken. A fő sziget ritkán lakott, főként kormányzati alkalmazottak élnek rajta, és a legtöbb épület téglából vagy betonból épült.

A hatóságok nem jelentettek azonnal károkat, de a part mentén felfüggesztették a tanítást, lezárták a tengeri kikötőket és óvóhelyeket állítottak fel. A San Blas és Mazatlán települések közötti területen hurrikánriasztás volt érvényben.

Jalisco állam kormánya hétfőn felfüggesztette a tanítást a part menti városokban. Sinaloa államban, ahol Mazatlán található, megnyitottak néhány szükségszállót.

Az Orlene egyes helyeken akár 25 centiméteres esőzéseket, valamint part menti áradásokat és veszélyes hullámverést hozhat.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az Orlene sárcsuszamlásokat, a folyók, patakok vízszintjének emelkedését és áradásokat okozhat az alacsonyan fekvő területeken.

A vihar vasárnap kora reggel tetőzött, 4-es erősségű volt, óránként 215 kilométer sebességű széllel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.