Földmozgás

Óriási földrengés Mexikóban: még Magyarországon is észlelték

A 10 ezer kilométeres távolság ellenére Magyarországon is megfigyelhető volt a rengés.

2022.09.20 11:19ma.hu

7,6-os erősségű földrengés rázta meg a Mexikó nyugati partjainál fekvő Michoacán államot hétfőn. A rengés epicentruma 15 kilométerrel a felszín alatt volt. Mexikóvárosban egy nap alatt kétszer is riadó volt földrengésveszély miatt, emberek tízezrei hagyták el a lakó- és közigazgatási épületeket. A katasztrófában legalább ketten életüket vesztették.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Fizikai Intézetének Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma a Facebookon azt írta, hogy bár a távolság Magyarországig 10 600 kilométer, ennek ellenére minden állomásuk szeizmogramján markáns, nagy amplitúdójú jel volt megfigyelhető. A földrengéssel egy időben cunamiriasztást adtak ki a hatóságok. Az Egyesült Államok csendes-óceáni cunami-előrejelző központja riasztásában azt prognosztizálta, hogy a hullámok az 1-3 méteres magasságot is elérhetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.