Katasztrófa

Továbbterjedt az erdőtűz Délnyugat-Franciaországban

Már több mint 3600 hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

2022.09.14 20:55MTI

Eddig több mint 3600 hektárnyi növényzet és erdő égett le a délnyugat-franciaországi Saumosban a harmadik napja pusztító erdőtűzben, amely miatt szerdán újabb ötszáz embert kellett evakuálni - közölte a helyi prefektúra.

"A tűz terjedése miatt ma délben újabb két evakuálásról döntöttek Saint-Hélene település hatóságai" - olvasható a közleményben.

Hétfő óta 1340 helyi lakos volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét Saumos és Saint-Hélene településen, amelyek az Atlanti-óceán partján fekvő Lacanau nyaralóhely és Bordeaux városa között találhatók.

A hétfőn keletkezett bozóttűzben eddig 3620 hektárnyi terület vált a tűz martalékává, idén nyáron ez már a harmadik szerencsétlenség.

A két korábbi erdőtűzben megközelítőleg harmincezer hektárnyi terület égett le. Bordeaux-ban havi hőségrekordot, 37,5 Celsius-fokot mértek hétfőn. 1987 óta nem volt ilyen meleg szeptemberben a francia meteorológiai szolgálat szerint.

Szerdán több mint ezer tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén, közülük heten könnyebben megsérültek, de egyikük sem szorult kórházi ellátásra a prefektúra tájékoztatása szerint. Az oltásba a légierő is bekapcsolódott kilenc repülőgéppel és két helikopterrel.

A tűz keletkezésének egyetlen lehetséges okát sem zárják ki, bár az elsődleges feltételezés szerint gyújtogatás történhetett - közölte a bordeaux-i ügyészség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.