Világvége

Lángokban áll Szibéria - videó

Több mint 50 erdőtűz pusztított a nyugat-szibériai Hanti-Manszi régióban.

2022.08.06 09:09ma.hu

A közép-oroszországi Hanti-Manszi Autonóm Területen 24 óra alatt megduplázódott a tüzek által felemésztett terület, a regionális hatóságok szerint a lángok már csaknem 41 ezer hektárt (160 négyzetmérföldet) borítanak. Az egész régióra füstriadót adtak ki.

A helyi kormány környezetvédelmi részlegének péntek reggeli közleménye szerint a tűz kiterjedése 24 óra alatt 19 500 hektárral nőtt. A helyi média által pénteken idézett közlemény szerint kilenc tüzet 2800 hektárnyi területre lokalizáltak.

A regionális katasztrófavédelmi hivatal azt mondja, helyi idő szerint délután 3 órakor 56 tűz volt a régióban, a lángok leküzdésére több mint 1000 fős személyzetet, 40 tűzoltóegységet és 22 repülőgépet mozgósítottak.

A hivatal közölte, hogy bár nem fenyeget a veszélye annak, hogy a tüzek átterjednek lakott területekre, "füstöt lehet észlelni" a régióban. A lakosoknak azt tanácsolják, hogy korlátozzák a fizikai aktivitást és a szabadban töltött időt, használjanak maszkot, tartsák zárva az ajtókat és ablakokat, és töröljék le a felületeket az otthonaikban.

Több, a közösségi médiában közzétett videón látható, amint a füst okozta köd lebeg a városok, köztük a régió fővárosa, Hanti-Manszijszk és legnagyobb városa, Szurgut felett. A lakosok erős égett szagra és rendkívül rossz látási viszonyokra panaszkodnak.

Eközben a VKontakte közösségi hálózaton közzétett, nyilvánvalóan egy tűzoltó által felvett videó érzékelteti, hogy milyen körülmények között kell a katasztrófavédelmi csapatoknak tevékenykedniük. A felvételen az látható, amint a tűzoltókat egy helyi autópályán hirtelen körülveszik a lángok, amelyek egészen az úttestig hatoltak. Az ijesztő videó felirata azonban azt állítja, hogy "mindenki életben van".

Az olajban és gázban gazdag Hanti-Manszi nem az egyetlen régió Oroszországban, amely most erdőtüzekkel küzd, bár ez az egyik leginkább érintett. Az orosz erdővédelmi ügynökség szerint csütörtökön 36 erdőtüzet oltottak el 16 régióban. Moszkvai idő szerint csütörtök éjfélkor 130 erdőtűz volt aktív Oroszországban, amelyek összesen 126 400 hektárt (500 négyzetmérföldet) érintettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.