Földmozgás

Erőteljes földrengés rázta meg Nepált

Többféle adatok érkeztek, a legnagyobb a Richter-skála szerinti 6-os erősségű rázkódás.

2022.07.31 09:26ma.hu

6,0-es erősségű földrengés rázta meg Nepált vasárnap reggel - adta ki a riasztást az RSOE EDIS. A rengés a nepáli Katmandutól 147 km-re történt reggel 8.13-kor, eddig nem jelentettek károkat vagy áldozatokat.

A közelmúltbeli nepáli földrengések példátlan károkat okoztak: a 2015. április 25-én a Richter-skála szerinti, 7,8-as erősségű, nagy intenzitású földrengés, amely a Nepál középső részét fővárosa, Katmandu és Pokhara városa között pattant ki, a becslések szerint 8964 embert ölt meg és közel 22 000 embert sebesített meg.

A földrengés, amelyet Gorkha földrengésnek neveztek, Észak-India több városát is megrázta, és remegéseket éreztek Lahore-ban, Pakisztánban, a tibeti Lhászában és a bangladesi Dakkában is.

A rengést követően Katmandu nemzetközi repülőterét lezárták. A földrengés lavinát váltott ki a Mount Everesten is, 22 embert ölt meg. 2015. május 12-én nagy utórengésre került sor, ennek a rengésnek az epicentruma a Katmandu és a Mount Everest közötti kínai határ közelében volt. Becslések szerint több mint 200 ember vesztette életét ebben a rengésben, és több mint 2500-an megsebesültek.

Nepál 1934-ben szenvedte el a legsúlyosabb, 8-as erősségű feljegyzett földrengést, amely elpusztította Katmandu, Bhaktapur és Patan városait. Azóta megállapították, hogy az indiai lemez az eurázsiai lemez alatt évente 5 cm-rel szubduktálódik. Ez felelős a Himalája fiatal hegyeinek kialakulásáért és magasságának növekedéséért, de a régiót is hajlamossá teszi a földrengésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.